Отидете към основна версия

2 736 26

Автоиндустрията ще изхарчи $90 млрд. за електромобили

  • електромобил-
  • инвестиции

Съвкупният обем на средствата, които големите автопроизводители ще инвестират в разработката на хибриди и коли на ток през следващите няколко години, достига $90 000 000 000, съобщава Reuters. Гигантските капиталовложения контрастират ярко на фона на броя продадени такива возила, които в момента са едва 1% от продукцията.

Сред производителите, които смятат да вложат най-внушителни средства за развитие на електромобилите, е Ford. На салона в Детройт "Синия овал" обяви, че до 2022 г. ще похарчи за разширяване на гамата си от екологично чисти модели $11 млрд. През следващите 4 години компанията ще пусне в продажба 40 електромобила и хибриди с възможност за зареждане от електропреносната мрежа.

Мащабни планове в тази насока крои и Mercedes-Benz. Немският гигант ще инвестира почти $12 млрд. за разработката на десет чисто електрически модела и 40 хибрида. Най-крупни инвестиционни намерения обаче има Volkswagen. Концернът ще похарчи $40 млрд., за да електрифицира цялата си моделна гама до 2030 г.

Китайските производители също се отказват от автомобилите с ДВГ. Chongqing Changan Automobile смята да пенсионира превозните средства с традиционни двигатели до 2025 г. и ще инвестира $15.4 млрд. за реализацията на новата си енергийна стратегия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини