Отидете към основна версия

5 913 18

Сериозен пробив при суперкондензаторите

  • lamborghini-
  • масачузетски технологичен институт-
  • суперкондензатор-
  • патент

Италианският производител на суперколи Lamborghini и Масачузетският технологичен институт патентоваха нов материал, който ще увеличи двукратно капацитета на суперкондензаторите, използвани за захранване на електромобили и хибриди. Технологията ще превъзхожда всичко, което в момента може да се намери на пазара.

Синтезът на новия материал, основан на концепцията за метал-органични структури (Metal-Organic Frameworks, MOF), е резултат от присъединяването на Lamborghini към програмата MIT-Italy преди три години и сътрудничеството с катедрите по химия и машиностроене в Масачузетският технологичен институт.

Новият материал притежава голяма специфична площ на повърхността, подложена на електрически заряд. Така енергийната плътност на суперкондензаторите може да се увеличи два пъти.

Първото Lamborghini със суперкондензатор е хибридът Sián, представен на салона във Франкфурт. Той работи на 48 волта и е три пъти по-мощен от йон-литиев акумулатор със същия размер. При скорост до 130 км/ч суперкондензаторът отдава ток с пикова стойност 600 ампера и се зарежда напълно при всяко спиране.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.

Свързани новини