Отидете към основна версия

3 585 12

Електрическият Volkswagen постави пети рекорд за скорост (ВИДЕО)

  • volkswagen-
  • id.r-
  • рекорд-
  • фолксваген

Спортната ID версия на Volkswagen, R, която е с два електромотора със системна мощност от 680 конски сили, преодоля 4.2 км разстояние за 1 минута и 24 секунди и 2 стотни, което е нов рекорд на обиколка на пистата Blister Berg в Германия.

Автомобилът бе управляван от фирмения пилот Дитер Депинг (бивш германски рали шампион), който измина 4.2-километровата дистанцията без нито една грешка. Видеото от състезанието беше публикувано в YouTube канала на Volkswagen Motorsport.

Предишният рекорд беше на Radical SR3 SL, който завъртя обиколката за 1 минута и 44 секунди. ID на Volkswagen разполага с 650 Нм въртящ момент, а колата тежи само 1 100 килограма.

Електрическият състезателен автомобил ускорява до 100 км/ч само за 2.25 секунди. Германските инженери интегрирали в колата и състезателната DRS технология от Формула 1, която позволява променяне ъглите на атака на крилото, като по този начин се намалява аеродинамичното съпротивление.

Преди това колата успя да постави абсолютен рекорд за изкачване на Pikes Peak в американския щат Колорадо (7 минути и 57.148 секунди). Също ID. R държи рекорда Nürburgring North Loop за електрически автомобили (6 минути и 5.336 секунди).

Освен това състезателната кола успя да се изкачи най-бързо по хълма като част от Фестивала на скоростта в британския град Гудууд. Там електрическата кола показа време от 39.90 секунди.

През есента на миналата година същият състезателен електрически автомобил. R постави рекорд за изкачване на планината Тианмън в Китай. Колата измина 11-километровото разстояние за 7 минути и 38 секунди. Французинът Ромен Дюма пилотира колата по време на тези състезания.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини