Отидете към основна версия

2 857 5

В Англия тестват безжично зареждане на електромобили

  • електромобили-
  • безжично зарядно-
  • лондон-
  • qualcomm

Изпитания на индукционни зарядни за автомобили на ток започнаха във Великобритания. През следващите две години шест устройства, работещи на принципа на електромагнитната индукция, ще зареждат електромобили "по въздуха".

Производителят на апаратите Qualcomm твърди, че системата отстъпва съвсем слабо като ефективност на традиционните "жични" устройства и зарежда автомобилните батерии за приблизително същото време. До момента с подобна апаратура се оборудваха концептуални модели като Rolls-Royce Phantom EE. Иначе технологията се използва при някои смартфони и електрически четки за зъби.

В първия етап от тестовете ще вземат участие само спортните купета Delta E4, показани за пръв път през 2010 г. През 2013-а в изпитанията ще се включи и Renault с електрическата версия на седана Fluence.

С инсталирането и поддръжката на индукционните зарядни за коли се нагърбва компанията Chargemaster. Шестте устроойства ще бъдат монтирани не само в Лондон, а и в други градове.

Ако тестовете завършат успешно, от Chargemaster изразяват готовност да увеличат броя на зарядните до 4 000. Индукционна станция ще могат да си поръчват и частни клиенти. Цената й ще бъде около 700 паунда (около 870 евро).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини