Отидете към основна версия

3 125 14

BMW все пак може да направи собствен завод в Русия

  • bmw-
  • завод-
  • русия

Баварците отново се замислят за пълната локализация на производството

През тази година BMW ще вземе окончателното решение за изграждането на собствен завод в Русия. Това съобщава ТАСС с позоваване на ръководителя на руското представителство на BMW Group Щефан Тойхерт.

Тойхерт отбеляза, че миналата година повече от половината от продаваните в Русия BMW-та са били сглобявани на местно ниво, но тази цифра постепенно намалява. Причината е спирането на държавните субсидии, поради което цената на локализираните автомобили става по-висока както за марката, така и за купувачите.

BMW обаче не само планира да запази производството си в Русия, но също така обмисля изграждането на собствен завод. „Вярваме, че тази година трябва да се вземе решение. Сега го обмисляме в дългосрочен план, така че заводът да е едновременно надежден и печеливш и да отговаря на целите на нашата компания “, каза Тойхерт.

Днес автомобилите BMW за Русия се сглобяват в съоръженията на Автотор в Калининград. Там се произвеждат BMW-та от 3, 5 и 7 серия, както и кросоувъри X1, X3, X4, X5 и X6. Още през 2018 година компанията планираше да построи завод недалеч от Автотор, в технопарка Храброво в Калининградска област.

През лятото на 2019 г. обаче баварците се отказаха от тази идея, тъй като бе изчислено, че предприятието ще донесе печалба само ако произвежда 100 хиляди автомобила годишно, което е равно на общите продажби на премиум автомобилите от всички марки.

Миналата година BMW успя да продаде 42 721 автомобила в Русия, което е с три процента повече от година по-рано. Лидер в продажбите беше кросоувърът X5, който беше избран от 7 716 руснаци. На второ място е X3 с 5 579 продадени автомобила, а на трето е BMW 5 Series с 5 383 броя.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини