Отидете към основна версия

2 094 2

Известна индийска компания ще решава кризата с чипове по свой начин

  • tata-
  • криза-
  • чипове-
  • полупроводници-
  • електромобили

Tata планира да произвежда полупроводници

Една от най-известните индийски компании в света – Tata Group ще се потопи в света на производството на автомобилни компоненти в опит да превърнат Индия в лидер в производството на полупроводници и да намалят зависимостта на страната от други държави. Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на компанията пред Bloomberg през изминалата седмица.

Една от темите, които той засегна бе свързана именно с кризата с чипове и повторното ограничаване на доставките през последните седмици. Причината за това отново е пандемията от Covid-19, която засегна някои части на Китай. От Tata обясниха още, че проблемът с полупроводниците засяга по-сериозно електромобилите в сравнение с колите с конвенционални двигатели. Ако средно за кола с ДВГ се чака четири месеца, то за идентичен модел с електромотор и батерия се чака поне шест месеца.

От индийската компания обещаха да представят първия си електромобил изграден от нулата през 2025 година. Той ще бъде построен на изцяло новата платформа Gen 3 и ще разполага с пробег от 500 километра с едно зареждане. Все още не е ясно в кой сегмент ще попадне новия модел, а съдейки по концепта Avinya, който бе представен през изминалите дни, то най-вероятно това ще е нещо между SUV и хечбек.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини