Last news in Fakti

3 Май, 2022 09:54 2 082 2

Известна индийска компания ще решава кризата с чипове по свой начин

  • tata-
  • криза-
  • чипове-
  • полупроводници-
  • електромобили

Tata планира да произвежда полупроводници

Известна индийска компания ще решава кризата с чипове по свой начин - 1

Една от най-известните индийски компании в света – Tata Group ще се потопи в света на производството на автомобилни компоненти в опит да превърнат Индия в лидер в производството на полупроводници и да намалят зависимостта на страната от други държави. Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на компанията пред Bloomberg през изминалата седмица.

Известна индийска компания ще решава кризата с чипове по свой начин

Една от темите, които той засегна бе свързана именно с кризата с чипове и повторното ограничаване на доставките през последните седмици. Причината за това отново е пандемията от Covid-19, която засегна някои части на Китай. От Tata обясниха още, че проблемът с полупроводниците засяга по-сериозно електромобилите в сравнение с колите с конвенционални двигатели. Ако средно за кола с ДВГ се чака четири месеца, то за идентичен модел с електромотор и батерия се чака поне шест месеца.

Известна индийска компания ще решава кризата с чипове по свой начин

От индийската компания обещаха да представят първия си електромобил изграден от нулата през 2025 година. Той ще бъде построен на изцяло новата платформа Gen 3 и ще разполага с пробег от 500 километра с едно зареждане. Все още не е ясно в кой сегмент ще попадне новия модел, а съдейки по концепта Avinya, който бе представен през изминалите дни, то най-вероятно това ще е нещо между SUV и хечбек.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    14 3 Отговор
    На времето като нямаше чипове да не би да нямаше коли?Или трябват чипове за да се плащат грешни пари.Един карбуратор и едно обикновено ГНП и нещата са наред.Чипове не са нужни.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "оня с коня":

    Чиповете и сега са достатъчни за базовата електроника в колата - управление на запалване, инжекцион, ABS и .... Но не достигат за разните там глезотии - автономно управление, системи за следене на трафика и маркировката, таблетите в колата вместо обикновенни копчета за парно и радио и незнам си още какви "секстри" :-D