Отидете към основна версия

4 240 24

Електромобил спаси живота на 11-годишно дете

  • кола-
  • електромобил-
  • byd

Колата е използвана като генератор

Собственик на електромобил използва системата за аварийно захранване на автомобила си, за да включи животоспасяващия апарат за диализа на 11-годишния си син след силните бури, които причиниха прекъсване на електрозахранването в югоизточната част на Куинсланд, разказва The Guardian. Когато бурите и внезапните наводнения прекъснаха електрозахранването на Коледа, многобройни жители се сблъскаха с непосредствени последици като неработещи електрически врати, пълнене на септични ями, неработещи климатици и затопляне на хладилници по време на последвалата гореща вълна. Някои водачи на електромобили, оборудвани със системи "vehicle-to-load" - функция за резервно захранване, позволяваща на автомобила да функционира като авариен генератор или източник на енергия за устройства като светлини, лаптопи, телевизори и хладилници - обаче се включиха в помощ и в някои случаи изиграха решаваща роля за спасяването на човешки живот. Първоначално Холмс и съпругът ѝ използват автомобила, за да свържат своите хладилници и тези на съседните помещения. Тъй като обаче прекъсването на електрозахранването продължавало, тя започнала да се замисля дали закупеният през февруари BYD Atto 3 има капацитет да захрани животоспасяващата машина за диализа. "Захранвахме я от колата", казва Холмс. "Трябваше да го използваме само за една нощ. Можехме да я ползваме поне четири нощи и след това да се наложи да отидем да заредим някъде колата".

Синът ѝ Леви, който този месец ще бъде включен в списъка за трансплантация, щеше да бъде изправен пред животозастрашаващи последици за здравето си, ако не можеше да се лекува, и щеше да се наложи да пътува до Бризбейн по време на бурята, ако не можеше да намери алтернатива.

Холмс заяви, че е знаела, че може да "използва колата си за добри неща", тъй като е направила бавно приготвено греяно вино за филмова вечер, използвайки електрическата система на автомобила.

"Това е най-невероятният автомобил, който някога съм притежавала. Сега, когато успя да спаси сина ми по време на буря, не мисля, че някога отново ще се върна към бензинов автомобил."

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.

Свързани новини