Last news in Fakti

1 Януари, 2024 11:34 4 216 24

Електромобил спаси живота на 11-годишно дете

  • кола-
  • електромобил-
  • byd

Колата е използвана като генератор

Собственик на електромобил използва системата за аварийно захранване на автомобила си, за да включи животоспасяващия апарат за диализа на 11-годишния си син след силните бури, които причиниха прекъсване на електрозахранването в югоизточната част на Куинсланд, разказва The Guardian. Когато бурите и внезапните наводнения прекъснаха електрозахранването на Коледа, многобройни жители се сблъскаха с непосредствени последици като неработещи електрически врати, пълнене на септични ями, неработещи климатици и затопляне на хладилници по време на последвалата гореща вълна. Някои водачи на електромобили, оборудвани със системи "vehicle-to-load" - функция за резервно захранване, позволяваща на автомобила да функционира като авариен генератор или източник на енергия за устройства като светлини, лаптопи, телевизори и хладилници - обаче се включиха в помощ и в някои случаи изиграха решаваща роля за спасяването на човешки живот. Първоначално Холмс и съпругът ѝ използват автомобила, за да свържат своите хладилници и тези на съседните помещения. Тъй като обаче прекъсването на електрозахранването продължавало, тя започнала да се замисля дали закупеният през февруари BYD Atto 3 има капацитет да захрани животоспасяващата машина за диализа. "Захранвахме я от колата", казва Холмс. "Трябваше да го използваме само за една нощ. Можехме да я ползваме поне четири нощи и след това да се наложи да отидем да заредим някъде колата".

Синът ѝ Леви, който този месец ще бъде включен в списъка за трансплантация, щеше да бъде изправен пред животозастрашаващи последици за здравето си, ако не можеше да се лекува, и щеше да се наложи да пътува до Бризбейн по време на бурята, ако не можеше да намери алтернатива.

Холмс заяви, че е знаела, че може да "използва колата си за добри неща", тъй като е направила бавно приготвено греяно вино за филмова вечер, използвайки електрическата система на автомобила.

"Това е най-невероятният автомобил, който някога съм притежавала. Сега, когато успя да спаси сина ми по време на буря, не мисля, че някога отново ще се върна към бензинов автомобил."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    31 9 Отговор
    А у наше село ползваме агрегати, и то на бензин. А на електрокара батерията ще падне след някой час.
  • 2 Бачо Киро

    23 7 Отговор
    Пълни глупости... Хората, които правят хемодиализа в къщи оборудват къщите си с генератор, който се включва автоматично ако спре електрозахранването. Демек абсолютно нехайно отношение. Случило се, че колата можела да се ползва като батерия.... Ми и ДВГ автомобил можеш да го ползваш, има конвертори и за 110 , и за 220 волта.... Ако си заредил с гориво в гаража като много българи, ще откараш много време...
    Въпреки това е несериозно, щом имаш човек в къщата, който прави диализа. Освен това тя не се прави всеки ден, да не говорим пък по 24 часа, както излиза от статията...

    Коментиран от #3, #10

  • 3 е да де ама

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    нали трябва да се прави реклама на електрокара колко яко е да имаш такова чудо в къщата си !!!
  • 4 Визионер

    5 6 Отговор
    все повече ще зачестяват тези новини, тъй като идва времето за тоталното ни техно-заробване, за да допуснем да ни чипират ии да се изгаврят с нас, първо ще трябва да ни поднесат такива "новини" как примерно ел. кола с изк. интелект ще те спаси, робота ще те спаси, ще те чуе, ще те прегърне и ще ти даде най-ценния съвет в живота... как всъщност е важно данните ти да не седят на пластика, а да бъдат направо вградени в теб... и т.н. това е само началото
  • 5 метода е ясен

    7 6 Отговор
    също както нарочно сега зачестяват новините с домашното насилие - с цел - за да се пусне една конвенциика между нас, която ще ни остави без права - но в името на НЕЩО ДОБРО , разбираш ли.

    Коментиран от #9

  • 6 От Хасково

    4 6 Отговор
    Цииииирк...
  • 7 СЗО

    8 6 Отговор
    Уау!!! Отивам да си купя електричка, че като ми падне телефона да мога да си го дозареждам!!!
  • 8 Забилижете

    2 5 Отговор
    отново “новина” спусната от ГалюнГанифф…..
  • 9 дфтгъхуй

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "метода е ясен":

    И като ви е ясна схемата около конвенцийката що не се размърдате и да направите нещо, а? Или е по-лесно да квичиш от дивана и да чакаш някой друг да свърши нещо, а?

    Покрай купищата "основни" причини да се откажа от бг гражданството си това с конвенцията, 47-те пола и масовото залитане към лгбт простотиите доста наклониха везните в посока "живей си кротко в Русия и не се занимавай с глупости"
  • 10 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Оборудването на къщата с генератор и всички съпътстващи неща , които о ужас включват и буферна батерия струва едни пари , особено в тези държави , които са минимум 50% от цената на електричката !! И подлежат на постоянен контрол след това , което значи също постоянни и значителни разходи !! Освен това " горивото " за генератора също не е безкрайно и както обикновено точно когато ти потрябва се оказва , че почти липсва или генератора НЕ използван дълго време отказва да работи !! А електромобила който се ползва постоянно и няма никакви допълнителни нужди от специални поддръжки просто върши една допълнителна работа , която е много ПО-ЛЕКА за него от основната , която върши , тоест вероятността от отказ или проблеми е доста по- малка !! А глупостите как си щял да напълниш гаража с " гориво" ще докарат до екстаз всеки пожарникар в нормална държава , който с кеф ще ти разгони фамилията от глоби и наказания , а след него и застрахователите и банкерите , дали ти ипотека , въобще ще станеш такава черна овца , че няма да помислиш повече дори за кюмбета !!

    Коментиран от #13

  • 11 гост

    2 9 Отговор
    Само да припомня на всички любители на кюмбета , че от днес 1/01/2024 г. ВСЯКА нова сграда или започваща да се строи сграда в Република България трябва да бъде въглеродно неутрална , тоест забравяте завинаги за отопление с изкопаеми горива от всякакъв вид , а след 10 години и старите сгради трябва да отговарят на това условие !! Която не го изпълнява ще бъде първо ударена с десеторни данъци , ще стане непродаваема , нито отдаваема под наем , защото първо институциите няма да го разрешат , а и клиентите няма да припарят до нея и накрая най- вероятно ако собственика продължава да отказва да си изпълни задълженията, ще бъде отнета в полза на държавата !!

    Коментиран от #14, #16

  • 12 предателят соломон

    9 6 Отговор
    Електромобилите спасяват хората а колите с ДВГ ги убиват.? Това е промиване ,пропаганда Американски начин , стил за да превърнат хората в управляемо стадо . Преди години казваха АК-47 е оръжие на терористите които убиват не вини а М-16 оръжие с което се отбраняваш, сПасява живота ти като убива лошите хора които искат да навредят на теб или на Америка.? Простащина, идио...тизъм, свинщина бандитски, каубойски манталитет на мислене. Линейките, Бърза помощ които са с ДВГ спасяват всеки ден живота на хиляди ..
  • 13 св2де3фр4гтхъ

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Алооооуууууу, клоунчето- опитвай да мислиш бе... Не боли, вервай ми...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ДОИОООООСТА СКЪП ДЖЕНЕРАТОР

    3 2 Отговор
    В. Магазина са по 500 евра да си купи десет и ША е презастраховане и ША му е хиляди пъти по ефтино....

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "ДОИОООООСТА СКЪП ДЖЕНЕРАТОР":

    С тия " генераторчета" по 500 евра можеш да си захраниш само палатката на къмпинг и то ако не те хване горския , че ще ти излязат златни !! А за къща си мнооого далеч от истината , попитай барем някой , който е наясно с нещата и после си мечтай !! И това тук в България , а за Щатите направо ще ти се дореве !!

    Коментиран от #21

  • 19 Чекмедже бабаит

    2 2 Отговор
    Електромобилите взеха достатъчно животи за да ви рача на статията, вдъхновена от капиталистическия оптимизъм
  • 20 незнайко

    1 2 Отговор
    Да бе да ! Един бензинов генератор 5 киловата е много по добра инвестиция в този случай !
  • 21 незнайко

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    За 500 евра или 1000 лева можеш да си купиш 5 киловатов генератор а палатката ще ти се види много тяста тогава !!!

    Коментиран от #22

  • 22 Има разлика

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "незнайко":

    Ключовата дума е "купува". Ти колко такива генератора имаш вкъщи? Кога смяташ да си купиш? Всеки може да си купи и дизелова печка за отопление на автомобила, която се включва автоматично или включва с дистанционно половин час преди тръгване сутрин за работа или вечер от работа. Ти имаш ли такава?

    Можеш да си купиш и батерии за съхранение на евтината енергия на нощна тарифа за да я ползваш през деня. Купил ли си си?

    Всичко това си идва бонус с електромобилите и те на практика не са само средство за придвижване от точка А до точка Б като автомобилите с ДВГ, точно както телефоните вече не са само средство за гласови обаждания. Просто още не сте го осъзнали. В бъдеще електромобилите само в 10% от времето ще се използват за транспорт, другите 90% ще са използвани по други предназначения. На всяко паркиране ще се включват към мрежата, но не за да зареждат, а да помагат на енергийната система. Не да купуват, а да търгуват с енергия.

    Коментиран от #23

  • 23 да ША ПОМАГАТ НА МРЕЖАТТА

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Има разлика":

    аКУЖВ БАГАЖНИКА СИ ИМАТ МИНИ ТОКАМАК...АКУ ЗНАЕШ КО Е ДЕ А ИМАТ ЛИ ТОКАМАК ТОЯ АВТОМОБИЛ ША СТРУВА КОЛКОТО ПОЛОВИН СОФИЯ.....барабар с бунаците в него....
  • 24 Има разлика

    2 2 Отговор
    И колко е мощността на най-мощния такомак? Упс даже няма работещи такива.

    Мощността с която може да връща един електромобил в мрежата е стандартно 11 kW. 2 милиона автомобила в България са потенциални 22 гигавата, което е мощността на 22 реактора като в АЕЦ Козлодуй. Дали не могат да помагат на мрежата? В момента консумацията на цяла България е около 5 гигавата. Е колко пък помощ да е необходима?