Отидете към основна версия

1 008 13

Обвиниха Huawei в използването на забранени чипове

  • tsmc-
  • чипове-
  • процесори-
  • huawei

Източник твърди, че трета компания е купувала тайвански чипове и ги е препродавала

Снимка: Shutterstock

Тайванската компания за полупроводници TSMC прави щателна проверка за потенциални доставки на чипове за Huawei - китайска компания, санкционирана от Министерството на търговията на САЩ. Според Bloomberg клиент от трета страна е предоставил чипсети, произведени от TSMC, на Huawei, която ги е използвала в своите сървъри за изкуствен интелект.

TSMC отрича да е извършила каквото и да било нарушение, като заявява, че е компания, която спазва законите и се ангажира да спазва всички приложими мерки за контрол на износа. Въпреки това Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ разследва потенциални нарушения на този контрол.

Huawei също отрича да е получавала чипове на TSMC, след като е била включена в черния списък през 2020 г. Самоличността на клиента - трета страна, остава неразкрита поради чувствителния характер на въпроса.

Инцидентът подчертава сложността на глобалните вериги за доставки и предизвикателствата при прилагането на контрола върху износа. Той също така повдига въпроси относно ефективността на санкциите за предотвратяване на достъпа на санкционирани лица до критични технологии.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини