Отидете към основна версия

7 886 19

Крум Зарков пред ФАКТИ: Как третият мандат ще събере ПП и ИТН?

  • крум зарков-
  • бсп-
  • парламент-
  • закони-
  • президент

Когато се разбра, че промените в Изборния кодекс няма да бъдат в дневния ред на парламента, кворумът изведнъж изтъня, обяви депутатът

Вижда ми се логично това президентът да води разговори с партиите. Ту го критикуват, че се бави, ту му казват, че бърза… Тук не е важно дали ще е бързо и бавно, а дали ще има логическо поведение. ДБ и БСП казаха, че ще направят опит за нов кабинет. Който и да получи третия мандат, ще е изправен пред предизвикателства. Например, как ще се преодолее голямата неприязън между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. И ДБ и БСП ще пробват да направят кабинет, но конфигурацията, на която могат да разчитат, ще е същата. Само дето сега има и независими. Но пак четирите партии ще трябва да се обединят. Как ще стане това? Това попита пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Крум Зарков, депутат от БСП.

„Ще могат ли ПП и ИТН да преодолеят думите, които си казаха. Друга задача, която идва, е разделението на министерства. Дали са научени уроците от последните 7 месеца… Задачата изглежда почти невъзможна, според мен“, каза Крум Зарков.

Попитан за приемането на поправки в редица закони, свързани с Плана за възстановяване, социалистът смята, че работата е много обемна.

„Вижте, законите не са просто наименования, на които можете да маркирате отметка. Законите са тежки. Говорим за промяна на отношения между обществени структури, които ще предизвикат горещи дебати и различни становища. Иска се доста сериозна работа. И няма как да подходиш към това, ако нямаш стабилно мнозинство в парламента“, добави той.

„Планът за възстановяване, за който много хора си го представят като дъжд от пари, е постижение на ЕС. За първи път той изискваше да възстанови икономиката след ковид, но и да предизвика дълбоки реформи за постигане върховенство на закона и преминаване към устойчива икономика“, обяви Зарков и прогнозира, че има голям шанс да получим пари по плана до края на годината.

„Ако ГЕРБ и ДПС се ангажират с процеса по промени в законите, свързани с плана в този парламент, ще е добре. Но аз не виждам такъв интерес от тяхна страна. Но ето и пример с бюджета. Един бюджет бе внесен като цифри, а друг бюджет бе гласуван в парламента. Този процес на „руска рулетка“ – в който не знаеш дали това, което си вкарал, ще излезе същото, може да бъде толерирано известно време, но в дългосрочен план парламентите не функционират така. Опозицията има своят роля на коректив, на поправки, на детайли, но когато опозицията преначертава законодателството, то тя вече не е опозиция, а стават управляващи“, добави Зарков.

Според него е жалко, че БСП „запя в хора“ на желаещите да се върнат хартиените бюлетини.
„Да видим как ще се развият нещата тази седмица. Когато през миналата седмица се разбра, че промените в Изборния кодекс няма да бъдат в дневния ред, кворумът в парламента изведнъж изтъня“, обяви още депутатът.

Целия разговор вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.

Свързани новини