12 Юли, 2022 16:00 7 871 19

Крум Зарков пред ФАКТИ: Как третият мандат ще събере ПП и ИТН?

  • крум зарков-
  • бсп-
  • парламент-
  • закони-
  • президент

Когато се разбра, че промените в Изборния кодекс няма да бъдат в дневния ред на парламента, кворумът изведнъж изтъня, обяви депутатът

Вижда ми се логично това президентът да води разговори с партиите. Ту го критикуват, че се бави, ту му казват, че бърза… Тук не е важно дали ще е бързо и бавно, а дали ще има логическо поведение. ДБ и БСП казаха, че ще направят опит за нов кабинет. Който и да получи третия мандат, ще е изправен пред предизвикателства. Например, как ще се преодолее голямата неприязън между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. И ДБ и БСП ще пробват да направят кабинет, но конфигурацията, на която могат да разчитат, ще е същата. Само дето сега има и независими. Но пак четирите партии ще трябва да се обединят. Как ще стане това? Това попита пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Крум Зарков, депутат от БСП.

„Ще могат ли ПП и ИТН да преодолеят думите, които си казаха. Друга задача, която идва, е разделението на министерства. Дали са научени уроците от последните 7 месеца… Задачата изглежда почти невъзможна, според мен“, каза Крум Зарков.

Попитан за приемането на поправки в редица закони, свързани с Плана за възстановяване, социалистът смята, че работата е много обемна.

„Вижте, законите не са просто наименования, на които можете да маркирате отметка. Законите са тежки. Говорим за промяна на отношения между обществени структури, които ще предизвикат горещи дебати и различни становища. Иска се доста сериозна работа. И няма как да подходиш към това, ако нямаш стабилно мнозинство в парламента“, добави той.

„Планът за възстановяване, за който много хора си го представят като дъжд от пари, е постижение на ЕС. За първи път той изискваше да възстанови икономиката след ковид, но и да предизвика дълбоки реформи за постигане върховенство на закона и преминаване към устойчива икономика“, обяви Зарков и прогнозира, че има голям шанс да получим пари по плана до края на годината.

„Ако ГЕРБ и ДПС се ангажират с процеса по промени в законите, свързани с плана в този парламент, ще е добре. Но аз не виждам такъв интерес от тяхна страна. Но ето и пример с бюджета. Един бюджет бе внесен като цифри, а друг бюджет бе гласуван в парламента. Този процес на „руска рулетка“ – в който не знаеш дали това, което си вкарал, ще излезе същото, може да бъде толерирано известно време, но в дългосрочен план парламентите не функционират така. Опозицията има своят роля на коректив, на поправки, на детайли, но когато опозицията преначертава законодателството, то тя вече не е опозиция, а стават управляващи“, добави Зарков.

Според него е жалко, че БСП „запя в хора“ на желаещите да се върнат хартиените бюлетини.
„Да видим как ще се развият нещата тази седмица. Когато през миналата седмица се разбра, че промените в Изборния кодекс няма да бъдат в дневния ред, кворумът в парламента изведнъж изтъня“, обяви още депутатът.

Целия разговор вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    28 29 Отговор
    Браво на Крум Зарков за позицията му против хартиения вот! Един от редките примери за принципен политик.
    За разлика от Герб, които внасят законопроект на уж опонентите им БСП, подкрепени от уж опонентите им ДПС.
  • 2 Българка

    33 19 Отговор
    Голям смях ще му ударя, ако фатмака даде третия мандат на ДПС. Тогава да ви видя физиономиите. Знаете, че няма да се направи мнозинство или ако има ще е от ден до пладне. Избори и дано Кокорчовци, комуняги и други лакоми нищоправци да са по-малко!

    Коментиран от #6

  • 3 БигириМигири

    26 14 Отговор
    Абе Круме, ИТН си имат собствена програма за управление както и ДБ. Така че и двете партии могат да съставят собствено правителство и да го внесат в парламента за Гласуване и който иска да ги подкрепи по съвест. Не всичко се върти покрай вас бе Комуняго.
  • 4 БигириМигири

    12 7 Отговор
    Ето на Крум е против хартиените бюлетини, а Корнелия е за. Според мен Крум би подкрепил едно самостоятелно правителство на ДБ или на ИТН, а Корнелия би гласувала против.
  • 5 ПАРИ

    15 0 Отговор
    Как как как с ПАРИ ето как.
  • 6 БигириМигири

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Още по голям смях ще е ДПС да внесат самостоятелно правителство за гласуване в парламента. И още по голям смях ще е всички министри да са доказани професионалисти и да са с изцяло Български имена. Щото има много хора които не си върнаха обратно имената след 1990г. И най големия смях ще е Комунягите да почнат да подскачат и Ердоган да строи аскера на границата. Е тогава ще е голям смях.
  • 7 Красимир Петров

    23 2 Отговор
    ИТН-ДБ и БСП не искат избори.Но 6акто казвам от 1 месец,ще има избори в началото на октомври.
  • 8 Красимир Петров

    15 10 Отговор
    Радев ще даде третият мандат на ИТН.Така са се разбрали с Доган.
  • 9 Колев

    14 6 Отговор
    Ако К.Петков и А.Василев,отидат на някакво споразумение с учиндолският жонгльор,двамата хипотетично,си слагат сами "въжето" на шията. После,ама ние за "благото" на българите го сторихме.Клише,което ще разберат и политически неграмотните българи. Кириле,нямаш нито право,нито време по-вече да грешиш.Раздели се с юношеското си наивно мислене,не улеснявай по-вече опонентите си,ако искаш отново да спечелиш сърцата на хората.
  • 10 И какво като

    11 4 Отговор
    ги събере?. Какво значение има това за обикновения българин или служител или предприемач. Никакво. Както е казал класикът "и магаре да сложим" пак ще трябва да изпълнява решенията на европейската комисия и институциите на ЕС. Какво значение има за цената на електричеството победителят във футболния мач Левски-цска. Никакво. Същото е и с т.н "български политически живот"
  • 11 23331

    14 2 Отговор
    Вас май нещо не ви слуша главата, вие не разбирате провала си, некадърността, какви пропаднали мошеници и шарлатани сте! Круме виж инфлацията ваше дело е обирането на доходите и спестяванията на хората, да те няма извратения!
  • 12 Крум Зарков

    15 3 Отговор
    Е непочтено дете на мафията на прехода. Той беше един от саботьорите на правна комисия в едно от предишните народни събрания. Или ИТН, или БСП саботират правна комисия. Хората ви гледат мръсните номера и всичко ви се пише на сметката. Нови избори октомври и да ви няма.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    АЛЧНОСТ борба за кокала не и в БЛАГОТО на НАРОДА
  • 14 Иво

    9 4 Отговор
    Защо все още никой не е потърсил отговорност на виновниците за тази криза. Всички ги знаят Сатаниста Славчо и сценариста Радев. Тези двамата умишлено провалиха четири парламента. Кой ще плаща това безумие. Затвор за тези.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 5577

    5 3 Отговор
    Най вероятно Слави ще се възползва от конституционните си права и ще загуби ценно време на България. Усети че е балансьор и при едни нови избори ще бъде изхвърлен и от двата лагера. В момента засегнатите мутри от Гешев немогат да направят нищо без Слави.
  • 17 РАДОСТ В КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    А БЕШЕ ВРЕМЕ, КОГАТО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ПОСЛЕДНА В ЕВРОПА ВЪВ ВСИЧКО И ПЪРВА ПО БЕДНОСТ НО СЕГА НЕ Е ТАКА. СЛЕД ПРОМЯНАТА ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНИ И НИКОЙ НЕ СЕ СПАСЯВА ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2! НАРОДА РАДОСТНО ТАНЦУВА ПО УЛИЦИ И ПО ПЛОЩАДИ, ВСИЧКИ СА ДОВОЛНИ ОТ ДОХОДИТЕ, ОТ ЦЕНИТЕ, ОТ БЕНЗИНА, ОТ ГАЗА И НАЙ-ВЕЧЕ ОТ ЧЕТВОРНАТА КОАЛИЦИЯ, НО ДО ОНЯ ДЕН! БЯХА БЕЗУПРЕЧНИ В УПРАВЛЕНИЕТО! СВАЛИХА ГИ И СЕГА ПАК СЕ ГЛАСЯТ СЪЩИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    ЩЕ ПИЕШ АМА ЩЕ СЕ ЗАДАВИШ - КОМУНИСЧЕ - ЗАТВОР ЗА ТЕБ И ТВОИТЕ ДРУГАРЧЕТА -------------СЛЕДВАИ ЧЕУШЕСКУ ..............У ЧЕМИТЕРОТО .........................................