Отидете към основна версия

2 279 13

Румен Дечев пред ФАКТИ: Демагогията господства над нашия политически и социален живот (ВИДЕО)

  • румен-
  • дечев-
  • украйна-
  • война-
  • празници-
  • русия

Папата отдавна говори, че Третата световна война е в действия, казва политологът

Снимка: Факти.бг

Демагогията господства над нашия политически и социален живот, когато говорим за даването на оръжие на Украйна. БСП внесе питане в Конституционния съд. Чуха се и мнения, че КС няма как да се произнася по международен договор. Но това не е така. Ще дам примера с Истанбулската конвенция. По тази тема КС се произнесе, че това решение и клаузите в него са неконституционни. Така че чисто формално процедурата не е предрешена, но какво ще се случи... Просто в политиката у нас виждаме конюнктурни хора без дух и морални принципи. Те играят по тоягата на силни. Както навремето играеха по руската свирка за 16-а република, сега тоягата се върти от запад. Нямаме хора, които да защитават националния интерес. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ политологът Румен Дечев.

Попитан как трябва да гледаме на празничните дни, в които се намираме, той каза, че празниците не трябва да се схващат като битови такива, не трябва да се схващат като трапеза.

„Християнството приема, че да се събират хора е нормално, но нека празниците да не са само от битово естество. Излезе ли на преден план човекът с неговия егоизъм, обществото се разпада“, каза още Дечев.

Според него е видимо, че, когато се води един спор след Втората световна война, когато се говори за обединение, Робърт Шуман говори за християнството, че така ще изпълним идеите за едно мирно общество. Но какво виждаме днес.

„А сега като че ли ни подготвят за война. Почнахме с военно-техническа помощ, сега говорим за чисто военна. Папата отдавна говори, че Третата световна война е в действия. И сега случващото в Украйна е заплаха от ядрена война. Ако не беше подкрепата за Украйна от Западния свят, едва ли страната щеше да издържи и месец. Но и Русия получава помощ – от Китай, от Индия, от Саудитска арабия. И България може да бъде въвлечена“, добави политологът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини