Отидете към основна версия

3 136 7

Как Китай и САЩ виждат постигането на мир в Украйна? Д-р Владимир Трифонов пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • владимир-
  • трифонов-
  • китай-
  • сащ-
  • среща-
  • блинкин-
  • байдън

Видно е, че Пекин търси механизмите за максимално икономическо сътрудничество, казва международният анализатор

Снимка: Факти.бг

Отношенията между САЩ и Китай „се движат в правилната посока“ след посещението в Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Това каза американският президентът Джо Байдън преди дни. „Поехме в правилната посока", добави Байдън относно американско-китайските отношения. Темата пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ коментира международният анализатор д-р Владимир Трифонов.

„Видно е, че Китай търси механизмите за максимално икономическо сътрудничество. Друг ключов в момента фактор е конфликтът в Украйна. Известно е, че САЩ безусловно подкрепят Украйна както и техните партньори, Китай пък пое инициатива да съдейства да се реши конфликтът по мирен път. Китайски дипломатически представител посети Украйна, а по-късно и Русия. Китай полага всички усилия да се намери мирно политическо решение на войната. В момента Китай укрепва своето икономическо могъщество и развива своето взаимодействие с партньори от всички континенти. Това прави Китай сила, която може да се превърне във водеща икономическа сила, а това притеснява САЩ“, обясни Трифонов.

„САЩ виждат своя шанс да запазване на глобалната си хегемония, но това минава през едно поражение на Русия. Ако Русия загуби войната с Украйна, това би могло да я превърне от един голям партньор на Китай, какъвто е сега, в една държава, която по-скоро ще трябва да се съобразява с геополитическия курс, който ще се задава от САЩ. В това отношение Китай и САЩ е много нормално да декларират една и същата цял – мир в Украйна. Но реално какво Китай разбира под мир? Споразумение между Русия и Украйна, а САЩ разбират мира като тотална загуба за Русия. Това е много интересен нюанс“, добави анализаторът.

Още от розговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини