Last news in Fakti

20 Юни, 2023 14:28 3 127 7

Как Китай и САЩ виждат постигането на мир в Украйна? Д-р Владимир Трифонов пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • владимир-
  • трифонов-
  • китай-
  • сащ-
  • среща-
  • блинкин-
  • байдън

Видно е, че Пекин търси механизмите за максимално икономическо сътрудничество, казва международният анализатор

Как Китай и САЩ виждат постигането на мир в Украйна?  Д-р Владимир Трифонов пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Отношенията между САЩ и Китай „се движат в правилната посока“ след посещението в Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Това каза американският президентът Джо Байдън преди дни. „Поехме в правилната посока", добави Байдън относно американско-китайските отношения. Темата пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ коментира международният анализатор д-р Владимир Трифонов.

„Видно е, че Китай търси механизмите за максимално икономическо сътрудничество. Друг ключов в момента фактор е конфликтът в Украйна. Известно е, че САЩ безусловно подкрепят Украйна както и техните партньори, Китай пък пое инициатива да съдейства да се реши конфликтът по мирен път. Китайски дипломатически представител посети Украйна, а по-късно и Русия. Китай полага всички усилия да се намери мирно политическо решение на войната. В момента Китай укрепва своето икономическо могъщество и развива своето взаимодействие с партньори от всички континенти. Това прави Китай сила, която може да се превърне във водеща икономическа сила, а това притеснява САЩ“, обясни Трифонов.

„САЩ виждат своя шанс да запазване на глобалната си хегемония, но това минава през едно поражение на Русия. Ако Русия загуби войната с Украйна, това би могло да я превърне от един голям партньор на Китай, какъвто е сега, в една държава, която по-скоро ще трябва да се съобразява с геополитическия курс, който ще се задава от САЩ. В това отношение Китай и САЩ е много нормално да декларират една и същата цял – мир в Украйна. Но реално какво Китай разбира под мир? Споразумение между Русия и Украйна, а САЩ разбират мира като тотална загуба за Русия. Това е много интересен нюанс“, добави анализаторът.

Още от розговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111111

    16 2 Отговор
    Нещата са тръгнали в првилната посока.

    ПС
    Коя е тя?

    Почти съм убеден че Си не е клекнал на Антъни Блинкън.

    ППС
    И... ква я мислихме... каква стана.

    Кой разбрал - разбрал.
  • 2 Конфликтът

    14 3 Отговор
    Можеше отдавна да бъде приключен ако не беше намесата на
    Zъединените
    Zтати

    Коментиран от #5

  • 3 Руснаците

    11 3 Отговор
    Са много доволни. САЩ клекнаха.
  • 4 Блинкън

    11 1 Отговор
    Клекна пред Си и каза:
    САЩ не държат на независимостта на Тайван.
    Ха ха ха
  • 5 111111

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Конфликтът":

    Тук грешиш тотално! САЩисаните не са намесени.

    ПС
    САЩисаните са първопричината; в лицето на онази с курабийките по Майдана. Виктория Нюланд.

    Рашите се намесиха; в противовес на наглите англосакси.

    ППС
    Това е!
  • 6 Уса

    7 2 Отговор
    Сащ клекнаха на Китай ще клекнат и на Русия,защото в сащ всичко се разпада
  • 7 Сипиро

    7 2 Отговор
    CNN-Руската авация и артилерия смазаха и разгромиха в зародиш дълго подготвяното контранастъпление на ВСУ.
    Снощи по Руската тв Руссия 24 широко отразиха посещението на хазарчето Блинкен в Кйтай ,показаха как американския държавен секретар беше унизен от китайските си домакини .
    Но най -важното за което беше посещението на Блинкен ни една българска и западна медия не отрази,а то е както показаха по Руссия 24 е цитирайки китайската осведомителна агенция Син Хуа е ,че Вашингтон чрез държавния си секретар е помолил Китай и страните от БРИКС да се откажат от идеята за въвеждане на общата валута на организацията ,или поне този проект на БРИКС да бъде отложен за след няколко години.