Отидете към основна версия

2 070 9

Как държавата създава условия за търговия с гласове в СИК? Росен Цветков пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • росен-
  • цветков-
  • избори-
  • сик-
  • пари-
  • партии-
  • гласове

Друго лошо нещо е, че според Изборния кодекс дори не се изисква образователен ценз, за да си член на комисия, казва гостът

Снимка: Факти.бг

Тема, за която не виждам да се говори, е заплащането на хората в секционните избирателни комисии (СИК). Парите нараснаха буквално 6-7-8 пъти - от 40 лева на средно 250-300 лв. Ако преди правехме избори за около 20 милиона, сега ги правим за 120 милиона лева. И след като се увеличиха парите, станахме ли ние – гражданите, по-сигурни в изборните резултати... Това увеличение в заплащането на членовете на СИК доведе ли до по-честни избори… Реално, тези пари, които се дават на хората, се дават на партиите, защото членовете на секционните комисии са посочени от партиите. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Росен Цветков, член на Националното ръководство на партия ,,Консервативна България".

„Друго лошо нещо е, че според Изборния кодекс дори не се изисква образователен ценз, за да си член на комисия. Няма посочено основно или средно образование. Сега вече при това заплащане самият човек е „поканен“ да потърси партия, за да стане член на комисия. Когато се плащаха 40-50-60 лева, никой не беше заинтересован да участва в секционна избирателна комисия. Аз го наричам това държавно купуване на гласове, защото тези 120 милиона лева държавата ги дава реално на парламентарно представените политически партии като някаква субсидия те да си напазаруват гласове чрез членовете в СИК. Защото вече има мотив даден човек да отиде като представител на партия в дадена секционна избирателна комисия и да вземе 250-300 лева, но партията му казва „… доведи, моля те, 4, 5, 6 човека“. Членът на комисия прибира добри пари – особено за провинцията, и защо да не закара 4,5,6 човека. Ето това е една нова изборна механика, в която държавата буквално създава условия за търговия с гласове“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини