5 Септември, 2024 14:40 1 992 9

Как държавата създава условия за търговия с гласове в СИК? Росен Цветков пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • росен-
  • цветков-
  • избори-
  • сик-
  • пари-
  • партии-
  • гласове

Друго лошо нещо е, че според Изборния кодекс дори не се изисква образователен ценз, за да си член на комисия, казва гостът

Как държавата създава условия за търговия с гласове в СИК? Росен Цветков пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Тема, за която не виждам да се говори, е заплащането на хората в секционните избирателни комисии (СИК). Парите нараснаха буквално 6-7-8 пъти - от 40 лева на средно 250-300 лв. Ако преди правехме избори за около 20 милиона, сега ги правим за 120 милиона лева. И след като се увеличиха парите, станахме ли ние – гражданите, по-сигурни в изборните резултати... Това увеличение в заплащането на членовете на СИК доведе ли до по-честни избори… Реално, тези пари, които се дават на хората, се дават на партиите, защото членовете на секционните комисии са посочени от партиите. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Росен Цветков, член на Националното ръководство на партия ,,Консервативна България".

„Друго лошо нещо е, че според Изборния кодекс дори не се изисква образователен ценз, за да си член на комисия. Няма посочено основно или средно образование. Сега вече при това заплащане самият човек е „поканен“ да потърси партия, за да стане член на комисия. Когато се плащаха 40-50-60 лева, никой не беше заинтересован да участва в секционна избирателна комисия. Аз го наричам това държавно купуване на гласове, защото тези 120 милиона лева държавата ги дава реално на парламентарно представените политически партии като някаква субсидия те да си напазаруват гласове чрез членовете в СИК. Защото вече има мотив даден човек да отиде като представител на партия в дадена секционна избирателна комисия и да вземе 250-300 лева, но партията му казва „… доведи, моля те, 4, 5, 6 човека“. Членът на комисия прибира добри пари – особено за провинцията, и защо да не закара 4,5,6 човека. Ето това е една нова изборна механика, в която държавата буквално създава условия за търговия с гласове“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 повече от 100 милиона не дават

    2 0 Отговор
    10 ще ходят за тв и сайтовете за реклами . то едни избори . всеки казва по нещо . после флашки , кавги . Като минат обвинения . но до съда не се стига .
  • 2 Това е огромен скандал

    10 0 Отговор
    За да си Член на Комисия за изборите ТРЯБВА да се исща да си ГРАМОТЕН, поне със средно или Висше образование! Как може неграмотни роми, които са вършили престъпления да са Членове на Комисия за изборите?!
  • 3 Сатана Z

    7 0 Отговор
    Държавата (общините)в лицето на социалните служби и временната заетост имат списъци на всички цигани ,които за да получат помощи трябва да ласуват за ДПС или ГЕРБ .В махалите на малки и средни общини на един адрес се водят по 40+ гласоподаватели от маргиналната ромска диаспора.Демокрация
  • 4 УжасТ

    9 0 Отговор
    То политиците нямат образователен ценз, този младеж търси в избирателните секции.
    Напълниха парламента с милиционери, фатмаци, сервитьорки, бакшиши и продавачи на сергия.
    Нивото им е на хулигани от помощно училище.
  • 5 Сталин

    4 1 Отговор
    Шефа на Smartmatic - машините за гласуване е арестуван във Флорида за корупция и измама, обяснете ни още веднъж как Тикви Прасета и ПростоКирчовци печелят изборите на машините
  • 6 я по сериозно

    3 0 Отговор
    "Как държавата създава условия за търговия с гласове..."

    Стига с това разтегливо понятие "държавата". Държавата сме всички ние, но не всички имат пряко отношение към създаването, контрола и прилагането на определени правила или закони. Това са права, делегирани от избирателите на конкретни държавни органи или институции и те си имат имена. Отдавна е време да се наричат нещата с истинските им имена, а не да се представят като имагинерно или размито понятие, което не може да бъде идентифицирано за да си понесе отговорността. Всички свикнаха да се измъкват по терлици, че видиш ли ние нямаме вина, а ония другите там. Щом не произвеждаш продукция с добавена стойност, а си на наша издръжка или казано по друг начин на общата хазна на държавата която само ние произвеждащите пълним, значи си отговорен пряко или косвено за всяко неуредено по коректен начин отношение между институциите и населението.
  • 7 Това е Нищо!.......

    4 0 Отговор
    Това е Нищо!....... Пред Купения Вот на Държавните Служители! Където има и Бонус! Дава му се възможност Да Мародерства Българските Граждани Както си иска! Като Най -Обикновен Феодал на своето си Ниво!

    Закона отива в Кенефа!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Демократ

    1 0 Отговор
    Законите се приемат от депутати без изискване за ценз, но с изискване да са послушни и да изпълняват сценариите на управляващата държавата ДС-КГБ-БКП мафия. За да бъде постигнато това най-важно е да няма честни избори, а избори по предварително изработена и узаконена схема. ЦИК е централата на мафията, която осъществява плана. В демократичните държави ,в които се провеждат честни и свободни избори, те се наблюдават от юристи, доказани експерти по изборно право