Отидете към основна версия

5 366 23

НАТО: Киев изгуби войната в Източна Украйна

  • източна украйна-
  • нато-
  • киев-
  • изгуби-
  • войната-
  • петро порошенко-
  • сепаратистите

На президента Петро Порошенко му остава единствено да води преговори за това да измъкне живи своите хора от руските клещи, твърди източник от Алианса

Проруски бунтовник е насочил оръжие към позициите на украинската армия в Донецк. Снимка: АП/БТА

НАТО неофициално призна, че Киев е изгубил войната в Югоизточна Украйна и дефакто е изпуснал изпод контрол тези територии, пише германското списание „Шпигел“, позовавайки се на високопоставен неназован генерал от Северноатлантическия алианс. Според изданието, властите в Киев се замислят за смяна на формата на антитерористичната операция в Донбас.

"Във военно отношение Киев изгуби в конфликта", - заявил представителят на НАТО. По думите му, на президента на страната Петро Порошенко "му остава единствено да води преговори за това да измъкне живи своите хора от руските клещи“.

В статията се отбелязва, че в първата седмица на август украинската армия е постигнала значителни успехи в Донецк и Луганск, но сега, като се съди по разстановката на силите, Русия е увеличила военната си подкрепа.

На 4 август министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей потвърди, че заеманата от сепаратистите територия е намалена два пъти и половина. „Над 65 градове и села са освободени в Донецка и Луганска области. Нашите войски настъпват, но аз искам целият свят да знае: Русия ни нанася ответни удари“, заяви Гелетей.

В края на август той вече каза, че в Донецк и редица други градове са навлезли руски войски. Тогава стана известно, че сепаратистите са установили контрол над летищата в Донецк и Луганск. Руските власти пък нееднократно опровергаваха информацията за войски на Руската Федерация на територията на Украйна.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че въпреки отношението на Русия към Алианса като към противник, договорът между Русия и НАТО от 1997 г. ще се спазва. По-рано се коментираше, че Алиансът може да се откаже от това споразумение. 

"Ние виждаме реалностите, че Русия ни разглежда като противници и ще се адаптираме към тази ситуация“, изтъкна Расмусен на пресконференция в Брюксел. При това той изрази увереност, че за евро-атлантическата сигурност като цяло ще е много по-добре Алианъст и Руската федерация да си сътрудничат.

Расмусен добави, че НАТО планира нарастващо военно присъствие в страните от Източна Европа – Полша, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Планът за действие се очаква да бъде съгрласуван на срещата на върха в Уелс на 4-5 септември. По данни на германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, на тези бази постоянно ще се намират от 300 до 600 военни, планира се и доставка на тежко въоръжение – танкове. От Москва репликираха, че ще отговорят на действията на Алианса, за да защитят сигурността на Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: