Last news in Fakti

2 Септември, 2014 14:34 5 363 23

НАТО: Киев изгуби войната в Източна Украйна

  • източна украйна-
  • нато-
  • киев-
  • изгуби-
  • войната-
  • петро порошенко-
  • сепаратистите

На президента Петро Порошенко му остава единствено да води преговори за това да измъкне живи своите хора от руските клещи, твърди източник от Алианса

НАТО: Киев изгуби войната в Източна Украйна - 1
Проруски бунтовник е насочил оръжие към позициите на украинската армия в Донецк. Снимка: АП/БТА

НАТО неофициално призна, че Киев е изгубил войната в Югоизточна Украйна и дефакто е изпуснал изпод контрол тези територии, пише германското списание „Шпигел“, позовавайки се на високопоставен неназован генерал от Северноатлантическия алианс. Според изданието, властите в Киев се замислят за смяна на формата на антитерористичната операция в Донбас.

"Във военно отношение Киев изгуби в конфликта", - заявил представителят на НАТО. По думите му, на президента на страната Петро Порошенко "му остава единствено да води преговори за това да измъкне живи своите хора от руските клещи“.

В статията се отбелязва, че в първата седмица на август украинската армия е постигнала значителни успехи в Донецк и Луганск, но сега, като се съди по разстановката на силите, Русия е увеличила военната си подкрепа.

На 4 август министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей потвърди, че заеманата от сепаратистите територия е намалена два пъти и половина. „Над 65 градове и села са освободени в Донецка и Луганска области. Нашите войски настъпват, но аз искам целият свят да знае: Русия ни нанася ответни удари“, заяви Гелетей.

В края на август той вече каза, че в Донецк и редица други градове са навлезли руски войски. Тогава стана известно, че сепаратистите са установили контрол над летищата в Донецк и Луганск. Руските власти пък нееднократно опровергаваха информацията за войски на Руската Федерация на територията на Украйна.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че въпреки отношението на Русия към Алианса като към противник, договорът между Русия и НАТО от 1997 г. ще се спазва. По-рано се коментираше, че Алиансът може да се откаже от това споразумение. 

"Ние виждаме реалностите, че Русия ни разглежда като противници и ще се адаптираме към тази ситуация“, изтъкна Расмусен на пресконференция в Брюксел. При това той изрази увереност, че за евро-атлантическата сигурност като цяло ще е много по-добре Алианъст и Руската федерация да си сътрудничат.

Расмусен добави, че НАТО планира нарастващо военно присъствие в страните от Източна Европа – Полша, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Планът за действие се очаква да бъде съгрласуван на срещата на върха в Уелс на 4-5 септември. По данни на германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, на тези бази постоянно ще се намират от 300 до 600 военни, планира се и доставка на тежко въоръжение – танкове. От Москва репликираха, че ще отговорят на действията на Алианса, за да защитят сигурността на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johny

    4 2 Отговор
    НАТО...Ш...НИТЕ АМЕРИКАНЦИ ПАК СИ ЗАВИРЪТ НОСА, А НЕ Е НУЖНО...
  • 2 Radostin Qnkov

    2 5 Отговор
    Болестното състояние "комунизъм" няма лек!!! Русия ще яде чокъра

    Коментиран от #8

  • 3 maikel 260

    4 1 Отговор
    tcialata promi6lenost i ikonomika idvat ot Донецк и Луганск i ako tezi oblasti se otkasnat davate li si smetka kakvo 6te stane s ukraina ?
  • 4 Radostin Qnkov

    1 4 Отговор
    ха ха защо давате минуси може би и вие сте част от най м...умната бяла раса по изостанала от африканската, руснака освен да е в тежест на едно общество за друго не струва, никога и нищо не са създали, нямат иновации нямат нищо! огледайте се около вас и кажете кое е руско и кое т.н. европейско или американско, сигурно коефицента ще е 1 към 1000 за запада!свалете червените очила

    Коментиран от #5, #9

  • 5 nakata88bg .

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Radostin Qnkov":

    слагат ти минуси, защото си уникално ограничен и изостанал в развитие с едни 25 години
  • 6 Акъл

    3 0 Отговор
    Ти си страшен инфантил с промито междуушие. Сегашната Русия е по-капиталистическа от САЩ! За теб обаче е лесно да плюеш по нещо, което дори не знаеш какво е!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ххх....

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Radostin Qnkov":

    Русия няма от кого да го изяде.
  • 9 Луд

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Radostin Qnkov":

    Да си чувал за Менделеев, Ломоносов, Лермонтов, Пушкин, Толстой, Айвазовски, Шишкин, Каральов, Гагарин...???
    Жалко, че си млад, а си с промит мозък, или каквото е останало от него!!!

    Коментиран от #11, #20, #22

  • 10 xaaxc

    0 0 Отговор
    вижда се кой е промит от неизлечимата болест комунизъм
  • 11 Radostin Qnkov

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Луд":

    Хей русофилски, кажи някаква иновация, кажи нещо което ползваме в ежедневието благодарение на руснаците които са по зле от африканците в пъти?????? кажи бе

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Монго

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Radostin Qnkov":

    Хайде да се кротнеш малко, а...
  • 13 Десислава Димитрова

    2 6 Отговор
    украйна загуби ,но ще се прегрупира и ще продължи да се бори .европа се обединява около проблема и ще помогне на украинците ,но ще загинат наистина десетки хиляди ,заради путин.русофилите и руснаците трябва обаче да знаят че най-голямата цена в конфликта ще плати руския народ.

    Коментиран от #14

  • 14 Radostin Qnkov

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    ФАКТ!
  • 15 no show jones

    0 0 Отговор
    водка, батенце, водчила
  • 16 theodor cole

    1 0 Отговор
    Putin sgreshi. Vmesto da pozira na Igrite v Sochi, trebvashe da si vzeme vsichkite Ruski zemi-chak do Odessa i Transdnestria. Togava da pregovaria. Negovata nereshitelnost struva blizo tri hiliadi choveshki jivota dosega.
  • 17 nakata88bg .

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Radostin Qnkov":

    така като те слушам - явно всеки ден използваш руската водка
  • 18 Русиян

    3 1 Отговор
    "Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия. Прекалено много поднесени жертви има. Никой не може да спре Русия. Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане господар на света."


    Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/vanga-rysiya-slychi-1405127.html#ixzz3CI0lsOSM
  • 19 правда

    3 0 Отговор
    РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !
  • 20 гост 1

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Луд":

    Аз не съм млад.... и да ти кажа че, точно тези които изброяваш повечето бяха избити от червените ! Обичам Русия...но старата царска Русия на "дядя Ваня" те са който ни освободиха. А тази нагла червена Русия където 40 г. ни пороби и върна назад с комунистическите си утопии. Някой сеща ли се как червените дойдоха на власт и с каква жестокост, масов терор и изтребления от 1917 та чак до войната ! Обичам РУСИЯ.....но не тази !!!

    Коментиран от #21

  • 21 Монго

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "гост 1":

    И аз харесвах Хазарския хаганат, ама онзи, преди приемането на юдеизма, още, докато си караха с Тангра...
  • 22 Владислав Димитров

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Луд":

    Да, аз съм чувал за Менделеев, на времето доста "грамотни" руснаци спореха с мен до пресипване и ме убеждаваха, че освен периодическата таблица, той още е създал и славянската азбука, да, именно той, а не някакви си там братя Кирил и МеФодий.
    П.С. и до ден днешен, все още много руски граждани си нямат хабер кои са истинските създатели на азбуката.

    Коментиран от #23

  • 23 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Владислав Димитров":

    Явно и ти не знаеш кой е създал азбуката на която пишем. Защото Кирил и Методий са създали Глоголицата /на нея се пише по-дълго в Хърватска/. А Кирилицата е създадена от Климент Охридски и всъщност представлява изменена коптска азбука от 4-ти век. http://bg.wikipedia.org/wiki/Коптска_азбука
Новини по държави: