Отидете към основна версия

1 286 9

Двама чехи, воювали за сепаратистите, убити в Украйна

  • чехия-
  • украйна-
  • сепаратисти-
  • убити-
  • иво стейскал

Единият е бил учител в Бърно, смъртта му е потвърдена от неговата сестра

Иво Стейскал в Украйна

Двама граждани на Чехия, сражаващи се на страната на проруските сепаратисти, загинаха в Югоизточна Украйна. Моника Стейскалова от Бърно разказа пред чешката телевизия, че нейният брат Иво Стейскал заедно със съгражданина си Войтех Глинка са били убити на 12 август по време на боевете в района на село Миусинск, съобщи РИА "Новости". „Не желая да давам никаква допълнителна информация. Той е мъртъв“, казала е Стейскалова пред журналисти, отказвайки да разговаря повече с тях.

Официален представител на чешкото Министерство на външните работи - Давид Фроус,  заяви, че ведомството не разполага с информация от украинските си колеги за гибелта на двамата чешки граждани. „Държавните органи не следят дейността на частни лица. Изключение се прави само в случаите, ако роднините на безследно изчезнал се обърнат към тях за помощ. Но нямам информация как е било в конкретния случай“, обясни той.

Чехът Иво Стейскал обяви, че е дошъл да помогне на поддръжниците на федерализацията по време на един от митингите в Донецк в началото на юни, за което свидетелстват кадри, излъчени от руски телевизионни канали, станали веднага топновини в много държави, включително и в родината му.

Заместник-главният редактор на в. Brnensky Denik Томаш Свобода още през юни потвърди факта, че Иво Стейскал е реална личност. Според него, Стейскал е бил учител в бърно и в началото на лятото наистина заминал за Украйна, откъдето изпращал по електронната поща съобщения на приятелите си, в които ги информирал какво се случва около него.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: