4 Септември, 2014 11:40 1 285 9

Двама чехи, воювали за сепаратистите, убити в Украйна

  • чехия-
  • украйна-
  • сепаратисти-
  • убити-
  • иво стейскал

Единият е бил учител в Бърно, смъртта му е потвърдена от неговата сестра

Двама чехи, воювали за сепаратистите, убити в Украйна - 1
Иво Стейскал в Украйна

Двама граждани на Чехия, сражаващи се на страната на проруските сепаратисти, загинаха в Югоизточна Украйна. Моника Стейскалова от Бърно разказа пред чешката телевизия, че нейният брат Иво Стейскал заедно със съгражданина си Войтех Глинка са били убити на 12 август по време на боевете в района на село Миусинск, съобщи РИА "Новости". „Не желая да давам никаква допълнителна информация. Той е мъртъв“, казала е Стейскалова пред журналисти, отказвайки да разговаря повече с тях.

Официален представител на чешкото Министерство на външните работи - Давид Фроус,  заяви, че ведомството не разполага с информация от украинските си колеги за гибелта на двамата чешки граждани. „Държавните органи не следят дейността на частни лица. Изключение се прави само в случаите, ако роднините на безследно изчезнал се обърнат към тях за помощ. Но нямам информация как е било в конкретния случай“, обясни той.

Чехът Иво Стейскал обяви, че е дошъл да помогне на поддръжниците на федерализацията по време на един от митингите в Донецк в началото на юни, за което свидетелстват кадри, излъчени от руски телевизионни канали, станали веднага топновини в много държави, включително и в родината му.

Заместник-главният редактор на в. Brnensky Denik Томаш Свобода още през юни потвърди факта, че Иво Стейскал е реална личност. Според него, Стейскал е бил учител в бърно и в началото на лятото наистина заминал за Украйна, откъдето изпращал по електронната поща съобщения на приятелите си, в които ги информирал какво се случва около него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    3 1 Отговор
    Деси! доказателство, че "Чехия нападна и застрашава независимостта и целостността на Украйна"! Нали така излиза по твоята логика?

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    0 1 Отговор
    това са доказателства че повече хора които воюват срещу украинска армия са НАЕМНИЦИ , а не местни жители които против нещо си там , замислете се по добре , ако утре чичовци с "много големи " парички ( от сорта на Путин , Янукович и ............ ) ще почнат война къде си искат - това е страшното , няма никаква национална идея , а само кинти ..............
  • 3 Десислава Димитрова

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "nakata88bg .":

    нака,двама чехи не са като 8000 руснаци.освен това чехия осъжда действията на сепаратистите ,а русия ги приветства!

    Коментиран от #4

  • 4 nakata88bg .

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    какви 8 000?! не са ли 80 000? или защо не 8 000 000? в ютюба ли ги преброи?

    Коментиран от #5

  • 5 Десислава Димитрова

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "nakata88bg .":

    шефа на руските сепаратисти ги обяви официално като 4000 ,сложи и редовните части поне на псковската десантна дивизия и поне на едно формирование на гру с кавказки спецназ и си готов,може ,дори са повече ,но смятам ,че псковската дивизия е участвала с до един полк воннослужещи предвид реалните резултати от операцията.днес путин награди псковци за операцията с орден суворов съвсем официално така че нака може да ми честитиш ,целуваики някои руски за.ник по форумите!

    Коментиран от #6

  • 6 nakata88bg .

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    ааааа, щом ти смяташ че са 8 000 - значи са толкова! да беше казъла така от самото начало, аз от къде да знам....
  • 7 theodor cole

    3 0 Отговор
    Bog da gi blagoslovi. Zaginali sa za neshto goliamo.
    I nie sme imali geroi navremeto nali?
  • 8 maikel 260

    3 0 Отговор
    neznam ot kade se informirate no eto vi tuka edin sait !http://www.cyber-berkut.org/ razgledaite go i sled tova si pravete izvodite Osobeno se otnasia tuka za niakoi hora privarjanitci na USA
  • 9 maikel 260

    2 0 Отговор
    [youtube]http://youtu.be/yDDFHtLsqP0[/youtube]
Новини по държави: