Отидете към основна версия

1 620 0

Похитителят от Сидни подпалил и заклал бившата си жена

  • сидни-
  • кафене-
  • похитителят-
  • ман харон монис-
  • екстрадира-
  • австралия-
  • иран

Властите в Иран искали Монис да бъде екстрадиран, Австралия отказала

Ман Харон Монис по време на процеса срещу него заради скверните писма. Снимка: АП/БТА

Преди 14 години властите в Иран се обърнали към Австралия с молба да екстрадира Ман Харон Монис, за да бъде съден в родината си, но получили отказ, съобщи Би Би Си, позовавайки се на думите на шефа на полицията в страната Исмаил Ахмади Мохамад. Похитителят, който взе заложници в кафене в центъра на Сидни и бе ликвидиран в хода на операцията за освобождаването им, е бил в страната на кенгуруто от 1996 г. в качеството си на бежанец под името Мантеги Бурджерди. В Иран той е бил издирван за измами, които извършил като директор на туристическа агенция. Австралийските власти отказали екстрадицията му, тъй като между двете държави няма споразумение по този въпрос.

Излязоха още редица криминални подробности за живота на Монис в Австралия. Точно преди година двамата с приятелката му Амира Друдис били освободени под залог, след като били обвинени за жестокото предумишлено убийство на бившата жена на Ман Харон Монис. През април 2013 г. те привикали Нолийн Хейсън Пал, облели я с гореща течност и я подпалили, след което я убили, нанасяйки й 18 удара с нож. Според версията на обвинението, основният извършител била Амира, а Ман бил съучастник в ужасяващото престъпление.

През февруари 2015 г. той трябвало да се яви пред съда по обвинение за повече от 40 случая на сексуално посегателство. По-рано той бил осъждан за разпращане на оскърбителни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан.

В мюсюлманската общност в Австралия той бил известен като мошеник, присвоил си титлите шейх и аятолах. Припечелвал като експерт по астрология, нумерология и черна магия. След пристигането си от Иран се представял за високопоставен служител на иранското разузнаване, а жена му и двете му деца уж били останали като заложници в родната им страна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: