Отидете към основна версия

4 689 76

Украинците отново изоставиха летището в Донецк

  • донецк-
  • летище-
  • украинци-
  • боеве-
  • сепаратисти

В района на донецкото летище не са спирали военните действия на украинската армия

Проруските сепаратисти демонстрират, че не им липсва руско въоръжение и техника. Снимка:АП/БТА

Украинските военни през нощта в четвъртък са били принудени да изоставят територията на летището в Донецк, съобщава РБК. Медията се позовава на съобщение на официалната страница във „Фейсбук“ на доброволческия батальон „Азов“.

Тежки боеве за контрол над летището продължават през последните дни. Преди близо 72 часа украинската армия обяви, че отново си е възвърнала контрола над аеропорта.

„Както е известно, украинските военни, защитаващи летището в Донецк., са били принудени да изоставят съоръжението, което преди година беше прекрасен и съвременен аеропорт. Епопеята на героичната отбрана продължи 242 дни“, се позова на съобщение на „Азов“.

Редакторът от портала „Цензор.нет“ Юрий Бутусов съобщи, че Отбраната е продължила от 26 май 2014 й – 22 януари 2015 г. 242 дни. Новият и старият терминал, контролната кула, всичко това можеше да послужи както огнища за съпротива. Те са напълно унищожени. По летището се стреляше от упор. Последните защитници излязоха едва днес, написа Юрий Бутусов във Фейсбук.

В района на донецкото летище не са спирали военните действия на украинската армия. Противникът оказва съпротива, но защитниците ни изпълняват поставените задачи, се посочва в съобщение на пресцентъра на Антитерористичната операция (АТО).

Най-малко 13 души загинаха, а други десетки бяка ранени, след като снаряд улучи трамвайна спирка в жилищен район в Донецк, съобщи Ройтерс. Украинските власти и сепаратистите взаимно се обвиняват за кървавата баня. ДНР обвини украинските правителствени войски. По неофициални данни срещу спирката било стреляно с гранатомети от микробус. При взривяването на снаряда се е запалил тролейбус и автомобил.

Само преди седмица на 13 януари дузина души бяха убити след като снаряд удари автобус.

Над 4 800 души са загинали, а други 1,2 млн. са бежанци след като проруските сепаратисти започнаха офанзива срещу официалните власти от април миналата 2014 г., припомня Би Би Си.

Активизирането на боевете последва анексията на Крим от Кремъл. Киев обвинява Москва, че е изпратила 9000 войници в Донецкия регион в подкрепа на сепаратистите. Само преди дни от НАТО предупредиха, че се забелязва прехвърляне на руска тежка техника в Източна Украйна.

Министрите на външните работи от така наречената "Нормандска четворка" призоваха всички страни в конфликта в Украйна да прекратят военните действия.

Това се казва в разпространеното преди няколко часа съвместно изявление на първите дипломати след срещата им в Берлин, съобщава сп. "Шпигел"

Преговорите в Берлин между министрите на външните работи на Русия, Украйна, Франция и Германия приключиха тази нощ с призив към враждуващите страни да прекратят военните действия в Източна Украйна, да изтеглят тежкото въоръжение от демаркационната линия, очертана, съгласно споразумението от Минск.

Първите дипломати на САЩ и Европейския съюз Джон Кери и Федерика Могерини дадоха ясно да се разбере, че няма да има разхлабване на санкциите срещу Русия, докато Владимир Путин не започне да изпълнява Минските договорености, отбелязва Си Ен Ен.

АП коментира, че първата визита на Федерика Могерини е в САЩ, което е ясен сигнал за ориентацията на външната политика на Общността.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини