Отидете към основна версия

3 593 28

Обама праща на Киев оръжие за $3 млрд.

  • обама-
  • украйна-
  • сепаратисти-
  • оръжия

НАТО и САЩ изявиха готовност за изпращане на отбранителни оръжия за украинските сили

Снимки: АП/БТА

Най-близкото обкръжение на президента на САЩ Барак Обама е твърдо решено да окаже натиск над държавния глава, за да се подкрепи инициативата за по-тясно оръжейно подпомагане на Киев. Тя идва на фона на ескалацията на тежките боеве в Източна Украйна, разкрива в. „Ню Йорк таймс“.

Изданието се позовава на подготвен доклад, според който

на Украйна трябва да се предостави военна техника за $3 млрд.

Документът е подготвен от бившия сътрудник на Пентагона Мишел Флурной, адмиралът в оставка Джеймс Ставридис и Иво Даалдер, който беше посланик на САЩ в НАТО по време на първия мандат на Обама. Самата Мишел Флурной се спряга за шеф на Пентагона, ако Хилари Клинтън спечели насрочените за 2016 г. президентски избори.

В подготвения доклад се предлагат да се засилят доставките на противотанкови ракети, разузнавателни дронове, бронирани машини Humvee и радари за засичане на огневите точки на противника.

Белият дом продължава да твърди, че се придържа към политиката за оказване на логистична и медицинска помощ на Киев. САЩ от месеци доставят на Украйна така нареченото несмъртоностно оборудване, в което влизат бронежилетките, уреди за нощно виждане и други.

Промяна в политиката на Америка се очаква да бъде видяна

по време на планираното за четвъртък посещение в Украйна на държавния секретар Джон Кери.

Дори и съветникът на Барак Обама по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс е променила своята позиция и в момента подкрепя доставките на оръжие за Украйна. Това е станало в последните дни след като проруските сепаратисти с подкрепата на Кремъл започнаха широкомащабна офанзива в Донбас срещу украинската армия, която беше принудена да отстъпи от позициите, които заемаше при подписването на Минските споразумения през септември 2014 г.

Идеята за оръжейни доставки за Киев набира все по-голяма популярност във Вашингтон. Началникът на Обединения комитет на началниците на щабове Мартин Демси и министърът на отбраната Чък Хейгъл призовават Украйна да получи въоръжение, което ще й позволи да се противопостави на руската агресия.

Двамата висши военни смята, че оръжейните доставки могат да се правят и от американските съюзници в Европа като Полша, Прибалтийските страни, Канада и Великобритания.

Военният шеф на НАТО ген. Филип Брийдлоув също активно подкрепя изпращането на оръжие в Украйна.

Очаква се днес

да бъде публикуван независим доклад за ситуацията в Източна Украйна,

който според експерти може да повлияе на решението за изпращане на оръжия за украинските военни на стойност до $3 млрд.

Американски експерти предупреждават, че през последните месеци проруските сепаратисти са успели да завладеят нови 500 кв. км. Това не е могло да стане без активната подкрепа на Москва, която прехвърли през границата тежко въроръжение като танкове T-80 и T-72, системи за реактивен залпов огън, артилерия и бойни машини на пехотата, заявиха пред АП пожелали анонимност висши военни.

Някой от тези системи са сложни за използване от хора без военно обучение. Източници от НАТО смятат, че близо 1000 руски военни и разузнавачи активно подкрепят действията на сепаратистите. Те вече обсаждат стратегическия жп център Дебалцеве.

Преди дни бяха разкрити намеренията на американския

генерал-лейтенант Бен Ходжис да придвижи на изток една танкова бригада,

съставена от три механизирани батальона, разузнавателна ескадрила, артилерия, инженерни подразделения и др. Това прави пристигането на близо 220 танка и бронирани машини в новите – страни членки на НАТО. Стъпката се предприема в отговор на отказа на Кремъл да спазва подписаните в Минск мирни споразумения.

От Американското военно командване в Евреопа - USAREUR вече са изпратили молба, с която искат да се отложи предаването на военна база край Манхайм на германското правителствот. Това ще позволи тя да се използва като временен склад, докато се намери постоянна база на Изток.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис не пропусна да отбележи, че ротацията на тежка въоръжение в Европа идва в критичен момент и има за цел да сдръжи руската агресия, да успокои съюзниците от изток и засили обучението на партньорите.

Разположените в Европа военни съединения също ще продължат да играят важна роля. През пролетта разположената във италианското градче Виченца

173 въздушно-преносима бригада ще разположи в Западна Украйна батальон от зелени барети.

Там те ще обучават украинци от Националната гвардия и армията в приложението на различни тактики, заяви пред Stars and Stripes ген. лейт. Бен Ходжис.

Той не пропусна да обвини Кремъл, че през последната една година активно подкрепя сепаратистите като им изпраща жива сила и техника. Москва изпращала танкове, бронирани машини, ракетни установки и безпилотни летателни апарати (дронове). Небето над Източна Украйна е пълно с руски дронове, които откриват украинските части и след това ги бомбардират с артилерия, причинявайки им тежки загуби, заяви американският висш военен.

По тази причина от USAREUR скоро ще изпрати в Източна Европа проучвателен екип, който да огледа бази за разполагането на танкове и друго военно оборудване. Мисията ще е част от усилията за укрепване на американското военно присъствие в регион, който е разтърсен от намеса на Русия в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини