Last news in Fakti

30 Януари, 2015 11:44 2 221 4

Горбачов: САЩ дърпа Русия към нова Студената война

  • михаил горбачов-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • студена война

Къде ще ни отведе това?, пита бившият съветски лидер

Горбачов: САЩ дърпа Русия към нова Студената война - 1
Снимка Архив АП


Съединените щати дърпат Русия към нова Студена война, която е изправена пред опасността да ескалира в бъдеще. Този коментар направи в четвъртък бившият съветски лидер Михаил Горбачов  в интервю за руската агенция Интерфакс.

"САЩ вече ни е въвлякла в нова Студена война, опитвайки се открито да реализира своята идея за триумфализъм", каза 83-годишният бивш съветски лидер.

"Къде ще ни отведе всичко това?", попита той.

"Вече не мога да кажа, че тази Студена война няма да доведе до "Гореща война". Страхувам се, че те биха рискували", каза Горбачов, визирайки Съединените щати. "Всичко, което чувам е свързано със санкции спрямо Русия от Америка и Европейския съюз. Напълно ли са полудели? САЩ напълно "са се изгубили в джунглата" и се опитват да завлекат и нас там."

Новите коментари следват предупреждение от месец ноември, направено от последния лидер на СССР, който тогава заяви: "Светът е на прага на нова Студена война. Някои казват, че тя вече е започнала."

Месец по-късно той заяви, че САЩ е "измъчван от триумфализъм" и призова за намаляване на напрежението в разгара на военните действия в Украйна. "Целият този процес може и трябва да бъде спрян. Той бе спрян през 1980г. и ние избрахме да спрем с грубата сила и да се обединим. Тогава ситуацията беше по-тежка, отколкото днес. И сега отново можем да го направим", каза Горбачов.

По-рано тази седмица, Зам.-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман заяви пред Съвета за сигурност, че политическо решение на конфликта в Украйна трябва да се вземе спешно.

"Над 5000 живота вече са загубени в този конфликт", заяви Фелтман. "Ние трябва да намерим начин да го спрем и трябва да го направим сега."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    3 0 Отговор
    Б...ка които предаде и поднесе Русия на запада.Сега се сетил а когато лижеше г....а на Тачър и се правеше на големият и велик миротворец не си ли даваше сметка,че НАТО точи зъби за Русия.
  • 2 Владислав Димитров

    2 1 Отговор
    Тоя белязания да мъпчи, че всичко това от него започна !
  • 3 европеец

    3 0 Отговор
    нито "студената", нито "горещата" война никога не са спирали. Спираше само развитие на Русия - докато държавата беше на колене през 90-те, сащ не се притесняваше. Сега след като Русия не само се възроди, но и обединяма Китай, Индия, Иран и половината латинска америка - при такава опасност за диктаторството на сащ - може наистина за започнат "гореща" война
  • 4 бг

    0 1 Отговор
    не сащ и ес а простотията ви е виновна