Отидете към основна версия

1 506 1

Матарела: Корупцията стигна неприемливо равнище

  • серджо матарела-
  • италия-
  • президент-
  • положи клетва-
  • корупцията-
  • мафията-
  • кризата-
  • реформи

Новият президент на Италия положи клетва и направи първо изявление като държавен глава

Новият италиански президент Серджо Матарела (в центъра). Снимка: АП/БТА

Започвайки 7-годишния си мандат, новият президент на Италия Серджо Матарела се закле днес пред двете камари на парламента и регионалните кандидати, след което направи първото си изявление като държавен глава. След като изказа признание на своите предшественици Карло Чампи и Джорджо Наполитано, Матарела се фокусира върху раните, нанесени от кризата, които могат да доведат до нестабилност в страната.

Той се обърна с апел към всички политически, изтъквайки спешната нужда от реформи за усъвършенстване на демократичната система в страната. „Ще бъда безпристрастен съдия“, заяви президентът Матарела, като призова „играчите на терена“ да му помогнат. Като приоритети на момента той посочи борбата с международния тероризъм, с мафията, с корупцията. Корупцията е стигнала неприемливи размери и изсмуква ресурсите на гражданите, а мафията е всепроникващ тумор, който разрушава надеждите, изтъкна той.

Серджо Матарела настоятелно подчерта необходимостта не само от институционални, но и от икономически реформи, за да се върне надежда на хората, засегнати от кризата. Той заяви, че реформите са приоритет на политиката, като прикани институциите да обърнат лице към гражданите и да действат поставяйки се в тяхната позиция и приемайки тяхната гледна точка. Президентът отчете, че сега съществува отдалеченост между институциите и народа.

Матарела изтъкна необходимостта от реформи и в избирателния закон, за да стане демокрацията по-гъвкава и усъвършенствана – тема, с която е ангажиран парламентът.

Новоизбраният президент също така призова ЕС да подкрепи Италия като гранична държава на пътя на имиграционния поток.

Половинчасовото му изявление бе прекъсвано близо 40 пъти от аплодисменти, като не мина и без малък гаф: Матарела пропусна една от страниците в речта си, но веднага се усети и се извини с усмивка, че е „щял да пропусне нещо важно“.

“Трябва да дадем на страната хоризонт на надежда, който не бива да бъде далечен и абстрактен“, каза Матарела, като пледира за мобилизация на всички градивни сили на италианското общество.

Президентът подчерта като новост влизането на много жени в новия италиански парламент, както и на млади хора, които ще дадат надежда на своите връстници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: