Отидете към основна версия

2 483 13

Прекратяват огъня в Донбас на 15 февруари (обновена)

  • минск-
  • преговори-
  • нормандската четворка-
  • путин-
  • порошенко-
  • украйна

Сепаратистите са подписали споразумението, което по-рано отказваха да направят

Снимка: АП/БТА

Огънят в зоната на конфликта в Украйна ще бъде прекратен от 00.00 ч. на 15 февруари, обяви руският президент Владимир Путин. Информацията за сключване на споразумение за прекратяване на огъня потвърждава и френският лидер Франсоа Оланд, съобщи „Ройтерс“. По думите на Оланд страните са се договорили за „глобално политическо урегулиране на кризата в Украйна“, като бъде проведена и конституционна реформа, отчитаща интересите и на населението в Донбас, заявил е руският президент Путин.

Страните са се договорили украинското тежко въоръжение да бъде оттеглено от сегашната линия на съприкосновение, а това на опълченците – от линията, утвърдена в приложение към споразумението от Минск от 19 септември.

По думите на Путин, били са подписани два документа и са решени комплекс от въпроси, свързани с дългосрочното политическо урегулиране. Сред тях е решаването на погранични и хуманитарни въпроси, въвеждането в действие на по-рано приет закон за особения статут на Донецката и Луганската територии. Също и за помилване, амнистия, забрана за преследване и наказване на лица, свързани със събитията в региона, размяната на заложници в рамките на 19 дни и т.н.

Предвижда се в документите и възстановяване на контрола на Украйна над границата. То трябва да започне след местните избори и да приключи до края на годината.

„Още веднъж искам да призова двете конфликтуващи страни колкото се може по-бързо да прекратят кръвопролитието и да преминат към реалния политически процес за дългосрочно урегулиране“, каза Путин.

По думите му, преговорите се проточили над 15 часа, защото до момента официален Киев отказвал да контактува пряко с представители на Донецката и Луганската републики. „Независимо от това, че те не са официално признати, все пак трябва да изхождаме от реалния живот. Ако всички искат да се договорят за изграждане на отношенията на дългосрочна база, трябва да се отиде на преки контакти“, коментира Путин. Лидерите на ДНР и ЛНР са подписали мирния план за Украйна, което по-рано тази сутрин отказваха да направят.

Лидерите на страните от „нормандската четворка“ са приели след преговорите декларация, в която се казва, че Германия и Франция ще окажат техническа подкрепа за „възстановяване на сегмента на банковата система в засегнатите от конфликта райони на Украйна, вероятно чрез създаване на международен механизъм за съдействие на осъществяване на социалните плащания.

ххх

В Двореца на независимостта в Минск напрегнатите и рекордни по продължителност преговори на „нормандската четворка“ за урегулиране на кризата в Украйна продължават, съобщи по-рано РИА „Новости“. Тази сутрин медиите съобщиха, че те са приключили, но буквално половин час след това са започнали отново. След още час към тях в Двореца, където от сутринта заседава контактната група за Украйна, се е присъединила и Хайди Талиавини, специален представител на ОССЕ. Според „Интерфакс“, та е донесла лоши вести – че представителите на сепаратистите са отказали да подпишат документа, съгласуван от „нормандската четворка“ на лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

Посолството на Украйна в Минск съобщи, че в хода на преговорите се изработва документ, предвиждащ прекратяване на огъня в Донбас за две денонощия и създаване на зона за сигурност. "Готвеният за подписване документ предполага прекратяване на огъня от 14 февруари, извеждане на тежкото въоръжение, създаването на зона за безопасност“, казва се в съобщение в Туитър на украинската дипломатическа мисия.

След безсънната нощ лидерите на 4-те държави напуснали залата за преговори около 10 часа московско време: първо излязъл Порошенко, след него Путин, а след това Меркел и Оланд. Затова журналистите решили, че преговорите са прикюлчили. След като кратко разговарял с журналисти, Порошенко се върнал в залата, където вече били Меркел и Оланд, след което към тях се присъединил и руският президент. Представител на украинската страна официално потвърдил за пресата, че разговорите са възобновени.

Пресслужбата на Кремъл също написа, че преговорите са приключили, а малко по-късно промени съобщението на „преговорите продължават“. От руска страна в тях участват и външният министър Лавров, неговият заместник Карасин, помощникът на президента Юрий Ушаков, зам-шефът на администрацията на Путин Дмитрий Песков.

Според външния министър на Украйна Павел Климкин всички вече са на ръба на изтощението. В 11:15 агенция TYT.by съобщи, че на участниците в преговорите е доставена закуска. Предполага се, че те ще продължат още няколко часа. В същото време кореспондентът на ТАСС съобщи, че 20 минути по-късно Порошенко е напуснал залата.

По време на кратка почивка в разговорите украинският държавен глава е дал да се разбере, че засега резултатите от тях са незадоволителни и че някои предложения на руската страна са „неприемливи“, предаде РИА „Новости“, позовавайки се на АФП.

“За съжаление все още няма добри вести. Към дадения момент няма нито една новина. Надежда обаче все още има“, коментира Петро Порошенко. В почивката пък Сергей Лавров казал на руските журналисти, че преговорите вървят „по-добре от супер“ и че днес споразумението ще бъде подписано.

Подписи под споразумението трябва да поставят и лидерите на Донецката и Луганската народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницки, които тази сутрин пристигнаха за заседанието на контактната група. Те обаче са отказали да подпишат документа. По-късно обаче агенция РБК потвърди, че те са го подписали.

Източник на РИА „Новости“ преди това уточни, че Киев не е съгласен с руското предложение за разделителната линия на двете страни в конфликта в Източна Украйна и за статута на ДНР и ЛНР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: