Last news in Fakti

12 Февруари, 2015 15:24, обновена 12 Февруари, 2015 15:35 1 656 2

16 часа за 4 страници документ от Минск

  • минск-
  • източна украйна-
  • преговори-
  • донбас

Нормандската четворка за пореден път отправя апел за мирното разрешаване на конфликта в Донбас

16 часа за 4 страници документ от Минск - 1
Снимки: АП/БТА

След 16 часа преговори украинският президент Петро Порошенко, руския президент Владимир Путин, френският държавен глава Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел изработиха декларация от 4 страници в подкрепа на процеса за уреждане в Украйна, предаде ТАСС.

Документът потвърждава пълното спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Нормандската четворка за пореден път отправя апел за мирното разрешаване на конфликта в Донбас. По тази причина четиримата политици подкрепят Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, приет и подписан в Минск на12 февруари 2015 г. , Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

Участниците в разговорите са се споразумели редовно да провеждат срещи в подкрепа на изпълнението на Минските споразумения.

На преговорите в Минск изобщо не е сключвано споразумение за автономия на контролираните от бунтовниците зони в Източна Украйна, твърдо обяви пред АП Петро Порошенко. По този начин се разсяха спекулациите, че Киев бил склонил на исканията на Кремъл за федерализация. От своя страна проруските сепаратисти продължават да отстояват за автономия.

Украйна стои твърдо на искането да си върне контрола на границата й с Русия.

Лидерите на самопровъзгласилите се сепаратистки Донецка и Луганска народна република Александър Захарченко и Игор Плотницкий са подписали предложения им от Нормандската четворка документ в Минск. По непотвърдена информация в постигнатото споразумение е предвидена зона за сигурност между 50 и 140 км., в която да няма тежка артилерия и бронирани части.

Александър Захарченко определи споразумението като голяма победа за двете самозвани републики, тъй като им дава възможност за мирно развитие. Все пак Игор Плотницки не пропусна да припомни старото си искане за промяна на конституцията на Украйна.

Нормандската четворка подкрепя тристранните преговори между ЕС, Украйна и Русия по енергийните въпроси.

Ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини нарече споразумението от Минск важно, но неокончателно.

Според нея на днешната среща на върха няма да се обсъждат нови санкции срещу Русия след като беше договорено примирие в Минск. От Москва заместник-външният министър Алексей Мешков покани Могерини да посети Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tony

    0 0 Отговор
    И половин страница е по-добре, отколкото нищо.
  • 2 раптор

    0 0 Отговор
    Едва ли нещо ще се промени! Европейците може и да са заинтересовани, но сащ и безпомощните управници на Укр ще докажат за пореден път, че са егоистични!