Отидете към основна версия

17 Февруари, 2015 13:24, обновена 17 Февруари, 2015 13:24 4 013 32

Примирието за Донбас влезе в патова ситуация. Тежки сражения в Дебалцево

  • донбас-
  • примирие-
  • минск-
  • артилерия

Тежки сражения продължават да се водят в Източна Украйна

Снимка: АП/БТА

Договореното на 12 февруари примирие в Минск по всяка вероятност ще се провали, коментира Ройтерс.

До тази патова ситуация се стигна след като украинската армия и подкрепяните от Русия сепаратисти не успяха да започнат изтеглянето на артилерия, тежко въоръжение и бронирана техника от фронтовата линия в Донбас, отбелязва АП. Двете страни взаимно се обвиняват в нарушаване на спирането на огъня, обобщава Би Би Си.

Само до понеделник на обяд прекратяването на огъня беше нарушено над 112 пъти. След това данните нараснаха и станаха противоречи.

Един от лидерите Андрей Пургин все пак заяви, че сепаратистите са готови да се срещнат с представители на ОССЕ, Русия и Украйна, за да обсъдят евентуално изтегляне на тежкото въоръжение, предаде РИА Новости.

Несигурна и противоречива продължава да е положението около Дебелцево. Украинските власти продължават да твърдят, че армията продължава да дава отпор на сепаратистите. От друга страна проруските части обявяват, че са обсадили украинската армия. ОССЕ потвърди за артилерийски обстрел в региона.

Интерфакс пък наля масло в огъня със съобщението, че сепаратистите са превзели гарата в Дебалцево и управлението на милицията. Според руската агенция се водят улични сражения за превземането на ключовия жп център.

Сепаратистите не контролират нищо в Дебелцево. Те се опитват да вземат контрола върху железопътната гара. Води се сражение, заяви за Ройтерс говорителят на украинското военно министерство Андрий Лисенко. Той все пак призна, че сражения се водят за контрола над ключови предприятия в града.

Сепаратистките власти в Донецк обявиха, че от понеделник вечер не са регистрирани нарушения на примирието.

Междувременно стана известно, че близо деветима войници от елитно подразделение на украинската армия са попаднали в плен на сепаратистите. Бунтовниците твърдят, че са отрязали достъпа до Дебалцево от запад, отрязвайки украинската армия от доставка на оръжие и боеприпаси.

В Луганск е тихо и спокойно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини