Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 16:37 1 925 3

Украйна няма да изтегля тежко въоръжение от Донбас

  • украйна-
  • донбас-
  • въоръжение-
  • сепаатисти-
  • репарации

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк ще иска репарации от Русия за Донбас

Украйна няма да изтегля тежко въоръжение от Донбас - 1
Снимка: АП/БТА

През изминалото денонощие украинската армия в Донбас е била обстреляна 112 пъти от позиции на проруските сепаратисти. По тази причина не виждаме смисъл да изтегляме нашето тежко въоръжение след като по нас се стреля с артилерия, реактивни системи за залпов огън и миномети.

Това заяви на нарочно свикан брифинг говорителят на антитерористичната операция Андрей Лисенко. Той посочи, че властите вече са определили местата, на които ще изтеглят артилерията си и танковете след като се забележат сигналите от проруските сепаратисти за прекратяване на огъня и спазване на договореното на 12 февруари примирие.

От своя страна властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република също обещаха да изтеглят тежката техника, ако украинските сили започнат да спазват договорките.

Междувременно в интервю за телевизия „1+1“ украинският премиер Арсений Яценюк намекна, че Киев ще иска репарации от Русия заради конфликта в Донбас.

„Те (руснаците) унищожиха Донбас. И Русия е длъжна да плати за възстановяването на Донецк и Луганск. Те (руснаците) унищожиха нашата икономика, те осъществиха военна агресия и те трябва да понесат отговорност“, заяви Арсений Яценюк.

Самият той пусна и в блога си в Twitter намерението си да иска репарации от Русия.

Преди два дни Яценюк написа в профила си във Facebook, че силна Украйна е единствената гаранция за спазването на Минските споразумения.

Обстановката в Украйна остава несигурна, а постигането на мир ще е доста трудно, с тревога отбеляза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

На пресконференция тя посочи, че ситуацията е неустойчива, особено що се отнася до положението в Дебалцеве, където са обкръжени украински войници от проруските сепаратисти.

Ангела Меркел отбеляза, че много неща трябва да се направят преди да се забележи реален прогрес в ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    0 0 Отговор
    Горе ръцете доло гащите, че руснаците ще ви изравнят украинци! Къде отивате срещу най-силните,това е равно на самоубийство!
  • 2 европеец

    1 0 Отговор
    един от примерите на "нарушение" от страна на опълченците: Гиви съпровождаше журналисти за да им покаже новия терминал на Донецк, хохлофашисти започнаха да стрелят ПО ЖУРНАЛИСТИ с миномети и артилерия, Гиви заповяда на журналисти да се скрият и заповяда ответе огън по позициите на артилерия и миномети, докато спрат да стрелят. С други думи - Гиви СПАСИ ЖУРНАЛИСТИ ОТ ХОХЛОФАШИСТИ. Но репортажи и видеа на тези журналисти попаднали под огъна на украински воени - никога няма да ги видите на факти.бг.....
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-qzIysjbpI4