Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 12:34 2 225 4

Натискат Русия и сепаратистите да осигурят достъп за наблюдатели на ОССЕ

  • русия-
  • сепаратистите-
  • достъп-
  • оссе-
  • примирие-
  • прекратяване на огъня-
  • минск-
  • меркел-
  • путин-
  • наблюдателите

Световните лидери обсъдиха ситуацията в Донбас след първите дни на обявения режим на спиране на огъня

Натискат Русия и сепаратистите да осигурят достъп за наблюдатели на ОССЕ - 1
Снимка: АП/БТА

След втория ден от влизането в действие на споразумението за примирие руският президент Владимир Путин, украинският му колега Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха хода на реализацията на "одобрените в Минск комплексни мерки по мирното урегулиране в Югоизточна Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Събеседниците са засегнали въпросите, засягащи прекратяването на огъня, оттеглянето на тежкото въоръжение от конфликтуващите страни, както и ситуацията в района на град Дебалцево, където, по твърдения на сепаратистите, са обградени няколко хиляди украински военни.

Тримата са обменили мисли и за ролята на мониторинговата мисия на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) на този етап и са се разбрали за продължаване на контактите в различни формати с цел съдействие на изпълнението на договореностите от Минск. По данни на „Ройтерс“, лидерите в хода на разговорите са се съгласили с това, че на първо време трябва да бъде осигурен достъп на наблюдателите на ОССЕ до зоната на конфликта.

Прессекеретарят на германското правителство Щефан Зайберт разкри пред „Ройтерс“, че по време на разговора канцлерът Меркел и президентът на Украйна отново са поискали от Путин да въздейства на сепаратистите, за да приближи момента на настъпването на пълно прекратяване на огъня. Те са съгласували и крачките, които ще позволят на наблюдателите на ОССЕ да осъществят мониторинг на ситуацията в Източна Украйна, каза Зайберт.

През нощта се състоя телефонен разговор с участието на Порошенко, Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. Те изразиха безпокойство във връзка с продължаващите бойни действия в района на Дебалцево, съобщи „Фигаро“. Събеседниците разговаряха и за необходимостта да се предостави на наблюдателите от ОССЕ свободен достъп до района на бойните действия.

Както се очаква, зам.-шефът на специалната мониторингова мисия на ОССЕ за Украйна Александър Хуг ще посети Краматорск, Соледра и Дебалцево. Представителят на Министерството на отбраната на самообявилата се Донецка народна република Едуард Басурин обаче предупреди, че при Дебалцево не е безопасно поради продължаващите обстрели.

Още вчера се изясни, че киевските власти и сепаратистите още не са готови да изведат тежкото въоръжение, макар че такава точка бе записана в приетия в Минск комплекс от мерки.  Въоръженията според договореностите трябва да започнат да се изтеглят днес. Представителят на украинските военни Андрей Лисенко по-късно заяви, че още не са готови за извеждането, но „площадките са подготвени“. Басурин изтъкна от името на ДНР , че оттеглянето на тежкото въоръжение трябва да е и от двете страни.

„Оттеглянето на военната техника, по минското споразумение, може да бъде осъществено само при определени условия, в това число – след пълното прекратяване на огъня“, пояснява позицията на ДНР Басурин, който между другото е в „черния списък“ на ЕС. „А виждате какво става на летището, украинските сили отново водят обстрел по него и прилежащите му територии“, добави той пред журналисти.

САЩ също изразиха загриженост за влошаването на ситуацията около Дебалцево. Официалният представител на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви: „Обръщаме се към Русия и сепаратистите, които тя поддържа: веднага да се спрат всички атаки, да се сътрудничи с ОССЕ, за да се съдейства на примирието, както изисква пакетъ мерки от 12 февруари“.

"Сепаратистите публично заявиха, че отказват да съблюдават режима на прекратяване на огъня в Дебалцево и на наблюдателите на ОССЕ не са били дадени гаранции за безопасен достъп в района. Тези агресивни действия и подкрепата от Русия за тях поставят под заплаха отвеждането на въоръженията“, заяви Псаки.
Според властта в Киев за последните денонощия сепаратистите са обстреляли украинските сили 129 пъти – не само в Дебалцево, но и в Северодонецк, Луганск и Донецк.

Опълченците са превзели местната милиция и жп гарата в Дебалцево, съобщи във Фейсбук журналистът от телевизия ТСН Андрей Цаплиенко. Информацията е потвърдена от щаба на армията на Донецката република, като уточняват, че укаринските бойци, които се намират в града, масово се предават в плен на опълченците. Вчера те бяха казали, че украинците могат да си тръгнат, но като предадат оръжието си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    руснаците показаха истинското си лице и в това примирие.демек няма примирие от тяхна страна ,полковете с руски наемници и редовни части напредват към дебалцево ненападани от украинската артилерия.

    Коментиран от #3

  • 2 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=ENk2fWbgZVU
    приятно гледане. специално за жертвите на путиновата пропаганда!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Деси взе ли си хапчетата. Те Руснаците са си в Дебалцево от памтивека.

    А примирието нарушават чеченскте и грузински батальони разположени в Дебалцево от киевската хунта.Според споразумението те трябваше да си оставят въоражението и да се оттеглят. Вместо това те започнаха атаки от вътре от вън за да разкъсат обръча в нарушение на споразумението. Така че не лъжи относно кой не спазва примирието.

    Руски войски само ти виждаш на територията на украйна.
    Ето ти и какви войни са изпратили от киев за да тероризират местното население.

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=H-uYd5-I7jQ

    Коментиран от #4

  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    васко има един от нас двамата за лечение,но не съм аз :)!в батальон донбас основно воюват доброволци от донбас има и грузинци ,това не е било таина има и руснаци ,но основните бойци са именно местни.та няма как местните да тероризират себе си.друга работа са сепаратиските батальони като сомали,восток в които местни няма .всичко е от русия .сега киборгите хванаха заместника на киви ,един каквказки лилипуд с позивна гном,както и още няколко други от бандата все от русия.има ги в мрежата гледай и се наслаждавай.особено показателно бе и за киборгите ,които се биха в летището ,те са рускоговорящи ,демек източноукраинци,може да слушаш интервюта или прихванати разговори от радиостанциите им.що се отнася до това кой нарушава примирието ,има си органи в оон ,съвета на европа както и в германия и франция дето ясно казаха и казват кой наруши примирието.изявление по темата имат и командирите от днр ,както и оттървалия кожата по чудо днес захарченко.русия нападна още в първия ден на примирието дебалцево и не го крие ,гледаи адам смит ,който е руски кореспондент с блок в тубата и неговите филмчета .
Новини по държави: