Last news in Fakti

19 Февруари, 2015 11:31 2 175 23

Порошенко поиска сини каски в Донбас (Видео)

  • порошенко-
  • сини каски-
  • донбас-
  • украйна-
  • дебалцево

Проруските сепаратисти не спазиха постигнатите на 12 февруари в Минск споразумения за примирие и с подкрепата на руска тежка бронирана техника и артилерия предприеха широкомащабна атака срещу стратегическия жп център

Президентът на Украйна Петро Порошенко поиска контингент от миротворци на ООН да бъде разположен в Източна Украйна, за да гарантира примирието, съобщи Би Би Си.

На извънредна среща на силовите ведомства, държавният глава заяви, че сините каски ще помогнат да се гарантира сигурността в ситуация, в която обещанието за мир все още не се спазва.

Коментарите на Порошенко бяха направени след изтеглянето на украинските сили от стратегическия град Дебалцево.

Проруските сепаратисти не спазиха постигнатите на 12 февруари в Минск споразумения за примирие и с подкрепата на руска тежка бронирана техника и артилерия предприеха широкомащабна атака срещу стратегическия жп център.

Искането на Петро Порошенко ООН да изпрати мироопазващ контингент в Източна Украйна беше одобрено от съвета за национална сигурност и отбрана в Киев. Двете институции се събраха на извънредна среща в сряда през нощта.

Часове по-рано 2500 украински войници се оттеглиха от Дебалцево. Тези планове пораждат съмнения в ангажимента на Киев към Минските споразумения, коментира руският представител в ООН Виталий Чуркин. Сега оспорваният град Дебалцево е в ръцете на сепаратистите. Според тях загиналите украински войници в този район за 3088. Отцепниците от Донецката народна република вече назначиха свой кмет на Дебалцево.

Въпросът беше обсъден и беше взето решено да се обърнем към ООН и ЕС да изпратят в Украйна мисия за поддържане на мира и сигурността, заяви пред журналисти секретарят на съвета Олександър Турчинов.

За последните 24 часа са били убити 14 украински военни, а други 173 са били ранени, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на източник от военното министерство в Киев.

От своя страна сепаратистите обявиха, че са убили 40 войника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жилото

    1 0 Отговор
    Но ще получи червени.
  • 2 mediator37

    1 0 Отговор
    Имам усещането , че на самите украинци нещо не им се воюва много. Наясно са, че воюват за чужди, за руски земи, където живеят само руснаци, които не искат вече да се подчиняват на превратаджийската власт в Киев и да живеят мизерно.
    Само сега не ми четете лекции за граници и суверенитети, не ми обяснявайте, че това били исконни украински територии и прочие глупости, защото знаем комуниста Сталин как на салфетка чертаеше границите на държавите и докъде доведе това. Още сърбат народите попарата и се кютечат- включая в момента Украйна и двете руски републики.
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Потрошенко да поиска сини каски за в киев.

    Освен Луганска и Донецка област с Руско население са и Одеска, Херсон, Днепропетровска, Запорожие, Николаевса и Харковска области. Там референдумът не се проведе защото Путин ги накара да го отложат за след изборите.

    Именно за това хунтата нападна източна украйна за да ги сплаши. Но явно не се получава и ходът на събитията върви в една посока.

    Рано или късно в тези области референдум ще се проведе и резултата може всеки нормален човек да предвиди.

    Именно за това е истерията на хунтата и съветниците им от вашингтон.

    Настъпи ли мир ще има референдум. Терористите от сащ ще направят всичко за да залеят украйна с кръв.

    Коментиран от #6

  • 4 tost

    0 0 Отговор
    Перушинко трябваше да повика Сини каски още в самото начало,а не да избие една камара цивилни,явно е бил посъветван от САЩ че като гръмне два пъти и руснаците ще напълнят гащите,но в случая стана обратното.

    Коментиран от #5

  • 5 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    кои цивилни е убил порошенко?
  • 6 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    нито в една от изброените областии руското население не е мнозинство включително в донецка и луганска.справка преброяването на украйна ,признато от русия!

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Последната табличка от "Уикипедия" за Десито-смехотворното недорузомение. За майчиния език, под номер 5 /пише се пет/ е Донецка област, там руският майчен език е...74.9%, под номер 12 /пише се дванадесет/ е Луганска област, там майчиния руски е...68.8%. Значи, или преобладаващото население от украинци в тези области не знае какъв език говори, или Десито не знае какви ги плещи...
    А ето и табличкатааа: http://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_Украйна
    Деси, съвсем сериозно, невероятно, ама умопомрачително, ама изключително ниско интелигентно, ограничено и празно откъм съдържание същество си.

    Коментиран от #8

  • 8 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    както казах справка викито.там пише украинци ,руснаци...в украйна има рускоговорещи украинци както в българия има турскоговорещи етнически българи,а именно част от гагаузите.в гърция има гърци славяновони в македония има македонци,говорещи основно на български диалект,в черна гора има черногорци говорещи на сръбски в швеицария има швеицарци говорещи на немски и т.н. и т.н. демек не езика, а самосъзнанието е определящо,още повече че в източните райони образователната система в ссср е била на руски,има в същата руска уикпедия историята на развитие на езика,как преди 70 години основно се е говорил украински и как сега е руски,но там има и преброяване по етнически принцип и то е в полза на украинците.това преброяване е признато от руснаците и не виждам какъв е проблема освен че ви хванах в лъжа,но това е ежедневно:)!

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    "...украйна има рускоговорещи украинци..."
    Е не , не е истина, ти ако си наред, аз съм трамвай, ще спра влака с ръка и ще му изям въглищата

    Коментиран от #12

  • 10 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Примерите, които даваш са невероятни-етнически българи-гагаузи , македонци говорещи български диалект /сигурно има такива, които говорят македонски/ , швейцарци говорещи немски, ми Швейцария е държава съставена от италиански, френски и немски кантони, тя е федерация. По твоята логика-в Бразилия има базилци, които говорят португалски...

    Коментиран от #13

  • 11 цар ЛЪВ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Вземи замеси някоя баница,мисленето и логиката не са ти силна черта!

    Коментиран от #14

  • 12 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    кое те притеснява в това?киборгите до един са такива .аз не съм измислил преброяването в украина ,нито пък историята на източноукраинците.фактите са си такива квито са ,а ти си лъжец щото умишлено ги прииначаваш въпреки безспорното инфо.дали си трамваи,дали ще ядеш въглища ,въобще не ме интерасува,но не преиначаваи фактите от преброяването,то е признато дори от шефа ти в кремъл!
  • 13 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Монго":

    точно така в бразилия има бразилци дето говорят португалски!!!!както в щатите има американци дето говорят англииски.или ти приемаш че в бразилия живеят португалци и в щатите англичани?
    що се отнася до другите примери дето ти дадох те са в смисъл че не винаги езика е определящ за етноса ,както и за нацията ако правиш разлика между етнос и нация де!демек не е проблем матерния език на част от украинците да е руски,а съзнанието им да е украинско.не знам как по-просто да го обясня,но дори и да не го разбереш ,трябва да се съобразиш с мнението на самите жители на източна украйна и тяхното самоопределение!

    Коментиран от #15

  • 14 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "цар ЛЪВ":

    то се видя твоето колко ти е силна черта,сега поне имаи малко достойнство и почети тва дето пиша и се пообразоваи,а не спами показваики безсилие!
  • 15 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Не ми разбра сарказма за бразилците. Просто се чудя дали има такава, които говорят бразилски а не португалски. Ама хайде от мен да мине, ти не си виновна /виновен/....

    Коментиран от #17

  • 16 Бай хой

    0 0 Отговор
    А в същност статията е на съвсем друга тема и както обикновенно гарнирана с клип изработен за оправдание на неадекватните терористични действия на укровермахта.

    От клипа виждаме едни щастливи и ведри бойци пристигащи в Артемьовск от Дебалцево. Ами разстоянието между двата града е повече от 40 километра. Дали това не са нацгадовете изпратени да разкъсат обръча отвън и връщащи се с подвити опашки.
  • 17 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Монго":

    така е като лъжкаш и те хванат.мълчиш и се правиш на разсеян след като ти мина мерка да се правиш на каратист!

    Коментиран от #18

  • 18 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    Още веднъж ще ти покажа какво си написала, за да си го прочетеш и да се оцениш какво представляваш: "...в украйна има рускоговорещи украинци...". Това твои думи ли са? Кухооо..., аз ли лъжа, аз ли мълча, аз ли пиша глупости? Ти във вред ли си изобщо, то бива малоумие..., ама твоето е..., е.*ти и безочието.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Монго":

    Да не се захващам с думата рускоговорЕщи, която не се пише така, но това се учи до четвърти клас. Ето я правилната дума-рускоговорящи...
  • 20 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Монго":

    и какво те притеснява в рускоговорящите украинци?ето ти преброяването на донецка област.руски извор.резултат от преброяването 2001 година:
    украинци 2,75 млн ,56,87%,руснаци 1,84 млн.38%
    имат руски язик за майчин 74,% от населението.демек голяма част от украинците имат майчин руски език.тези хора се наричат рускоговорящи украинци.ето ти и руски извор за това руското вики :http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
    аз не съм виновен че не си образован и за теб етнос и майчин език имат знак за равенство.

    Коментиран от #21

  • 21 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Десислава Димитрова":

    :http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php ..., сигурна ли си , че с това искаш да ми докажеш нещо? Този линк е за "превод на български текст от латиница на кирилица"
    "...не съм виновен че не си образован...", двадесет години от живота ми са минали в образование /от основното до висшето+специализирани и езикови курсове/, но човек пишещ "рускоговорЕщи" няма как да го знае.
    "...за теб етнос и майчин език имат знак за равенство..." , за мен тези неща нямат знак за равенство, макар, че езика е един от факторите влияещ върху образуването на етноса и националното самосъзнание. Казва ти го човек, който е "говорЕщ" и на турски и на руски.
    "...имат руски язик за майчин..." , язък, че си мислиш, че можеш да говориш и пишеш на български ЕЗИК...

    Коментиран от #22

  • 22 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Монго":

    пиша през кирилизатор ,което съм ти казвал многократно.явно сега съм логнал грешно,но това не променя ситуацията че си лъжец.да точно така лъжец,щото ти прочете много добре и то няколко пъти инфото за рускоговорящите в украйна за етническото им самосъзнание,но продължаваш да пишеш умишлено глупости .тва че си добър по писане ,а аз не определено не влияе на познанията ни ,както и на морала ни.щото аз през цялото време съм откровен и честен,докато вие сте лъжци и го правите за да замаскирате действията на един порочен режим.тва че знаеш турски и руски определено те прави още по-виновен щото явно си образовано момче!

    Коментиран от #23

  • 23 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Десислава Димитрова":

    "...явно сега съм логнал грешно..." мдааа, грешка, грешка, ама на природата.