Отидете към основна версия

2 211 21

Путин от Унгария: Западът въоръжава Украйна

  • путин-
  • украйна-
  • запад-
  • въоръжение-
  • петро порошенко

Съветът за сигурност на ООН подкрепи Минските споразумения. Продължава натиска над Москва да спре с намесата си в Донбас

Снимка: АП/БТА

Западът вече доставя оръжие на Украйна. Това заяви по време на съвместната си пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан руският президент Владимир Путин. Той във вторник направи работна визита в Будапеща по време, на която бяха разисквани руските енергийни проекти в централно-европейската страна.

По наши данни Западът доставя оръжие на Украйна. В това няма нищо необичайно. Все пак аз съм дълбоко убеден, че каквото и оръжие да се доставя на Киев единствено броят на жертвите ще се увеличи, а резултатът няма да се различава съществено от сегашната ситуация, заяви Путин, цитиран от Интерфакс. Той посочи, че ситуацията около Дебалцево продължава да е критична и единственият изход е украинските войници да сложат оръжие.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в подкрепа на договорените на 12 февруари Мински споразумения.

Русия е разочарована от дискусиите в ООН след приемането на резолюцията и опитите на редица страни да пренапишат споразуменията от Минск. Това каза в традиционния си стил постоянният представител на Москва в Съвета за сигурност Виталий Чуркин, цитиран от Интерфакс.

Западът подтикна Украйна към конфликта, подкрепяйки силовите действия на Киев срещу недоволните жители на източните части на страната, заяви Чуркин.

Той не пропусна да подчертае, че постигнатото през септември предишно споразумение се е провалило, защото Киев обстрелва градове.

В отговор на Виталий Чуркин постоянният представител на Украйна в ООН Юрий Сергеев на свой ред заяви, че властите в Киев изпълняват споразумението от Минск, а сепаратистите го нарушават.

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър призова всички страни в конфликта в Източна Украйна да спрат боевете и да приложат споразумението от Минск, предаде Ройтерс.

Великобритания призовава да се продължи натиска върху Русия, докато сепаратистите не започнат да изпълняват споразумението от Минск, заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Майкъл Грант.

Украинският президент Петро Порошенко разговаря по телефона с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, предаде АП.

Петро Порошенко отбелязал, че са необходими незабавни действия за спиране на ескалацията и провала на споразумението от Минск.

Освен това украинският президент поискал САЩ да предоставят въоръжение за повишаване на боеспособността на армията.

Междувременно и Канада обяви нови санкции срещу Русия, отнасящи се срещу „Роснефт“ и политически и военни представители на проруски сепаратисти в Украйна, съобщи ТАСС. В рестриктивния списък попада и известния руски певец Йосиф Кобзон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини