Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 21:28 3 686 5

Очакваме драстичен спад на туристи от Украйна и Русия

  • спад-
  • драстичен-
  • туристи-
  • украйна-
  • русия

Подготовката за лятото тече, търсят се спасители за плажовете

Драстичен спад на туристите от Украйна и Русия към България очакват в туристическия бизнес, предаде Нова телевизия.

Отливът на туристите от Украйна наистина ще е драматичен. Според предварителните записвания с 30-40% по-малко украинци се очаква да дойдат в България това лято.

Не по-малко тревожни са новините за записванията на руснаци. Очакванията са, че руските туристи ще са с 20-30% по-малко.

Междувременно в момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството търси стопани на плажовете, които са най-предпочитани от летовниците. На Север от Елените, на Юг до Дяволска река и Нестинарка.

Едно от най-важните изисквания към концесионерите е да осигурят достатъчно спасители. Това обаче е основният проблем за стопаните на ивиците край морето.

Ивиците се дават под наем за срок от 5 години. Наемателят има ангажимента да поддържа плажа чист и да се спазват изискванията за търговската дейност край морето. Концесионерите се надяват таксите за тях да не се увеличават, за да не се вдигат и цените за летовниците. 

Задължително в Европа се спазва изискването за свободен достъп. По закон у нас съотношението между платена и свободна зона трябва да е 70 към 30, като разположението трябва да е равнопоставено. Това обаче не се спазва на много места. Затова още преди сезона държавата ще проведе среща с концесионерите, а през лятото ще има внезапни проверки.

„Ние можем да проверяваме наличието на спасителен пост.Може да проверяваме дали има наличие на медицински пункт, как се поддържа плажа, кои са свободните зони”, обясни Владимир Крумов- зам.областен управител Бургаска област.

И това лято ще има разкрити горещи телефони, на които плажуващите ще могат да подават сигнали за нарушения от страна на стопаните на ивиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 554236

    1 0 Отговор
    Затова пък местата за масажистки и сервитьорки са заети. Останалите са готови да работят и като охрана- ще те наплюят и ще те заразят със сифилис ако много буйстваш. Складовете с менте алкохол и развалена стока, след срок на годност, вече са разпродали гнилата продукция на хотелите с "Ол инклузив" а тръбите с фекалии от хотелите са им сложили по-голям цол, че да няма ощетени на плажа, без да са размазали поне едно ла%№о върху себе си! Такситата този сезон няма да взимат повече от 130€/км. а джебчийките са информирани, че като направят 5000€, трябва да почиват 2 часа при някой общински съветник, за счетоводство. Добре сте ни дошли уважаеми туристи, я да видим, кой не се е научил от минали години, що е то БГ черноморие и още ли ви мързи да отидете до Турция и Гърция, където ходят всички умни българи

    Коментиран от #3, #5

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    споко бре хамериканците идват нали се против русия нали сме първи приятели с уса и газ ще ни дадът нема страшно кво се панирате
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "554236":

    Амчи, по тези причини точно слагам раничката, чипичките летни, чадърчето на рамо и ходя на дивите плажове - като почнеш със Сиврибурун, Дуранкулак, Езерец на север, минеш през Шкорпиловци, Карадере и Иракли и свършиш на юг с Липите, Листи и Силистар.
  • 4 кмета

    0 0 Отговор
    Процентите са по 2 60-70 направете канализация и пречиствателни станции, паркинги стига с тези кражби.
  • 5 raptor

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "554236":

    Да не са те ограбили лятото :D Стига пък ти! Каква е тази омраза! Я да си пазим нашето, нищо че е кочинка! То в турция или гърция понеже е земен рай... Определено си имаме наши достойнства!