Отидете към основна версия

2 186 23

Порошенко поиска сини каски в Донбас (Видео)

  • порошенко-
  • сини каски-
  • донбас-
  • украйна-
  • дебалцево

Проруските сепаратисти не спазиха постигнатите на 12 февруари в Минск споразумения за примирие и с подкрепата на руска тежка бронирана техника и артилерия предприеха широкомащабна атака срещу стратегическия жп център

Президентът на Украйна Петро Порошенко поиска контингент от миротворци на ООН да бъде разположен в Източна Украйна, за да гарантира примирието, съобщи Би Би Си.

На извънредна среща на силовите ведомства, държавният глава заяви, че сините каски ще помогнат да се гарантира сигурността в ситуация, в която обещанието за мир все още не се спазва.

Коментарите на Порошенко бяха направени след изтеглянето на украинските сили от стратегическия град Дебалцево.

Проруските сепаратисти не спазиха постигнатите на 12 февруари в Минск споразумения за примирие и с подкрепата на руска тежка бронирана техника и артилерия предприеха широкомащабна атака срещу стратегическия жп център.

Искането на Петро Порошенко ООН да изпрати мироопазващ контингент в Източна Украйна беше одобрено от съвета за национална сигурност и отбрана в Киев. Двете институции се събраха на извънредна среща в сряда през нощта.

Часове по-рано 2500 украински войници се оттеглиха от Дебалцево. Тези планове пораждат съмнения в ангажимента на Киев към Минските споразумения, коментира руският представител в ООН Виталий Чуркин. Сега оспорваният град Дебалцево е в ръцете на сепаратистите. Според тях загиналите украински войници в този район за 3088. Отцепниците от Донецката народна република вече назначиха свой кмет на Дебалцево.

Въпросът беше обсъден и беше взето решено да се обърнем към ООН и ЕС да изпратят в Украйна мисия за поддържане на мира и сигурността, заяви пред журналисти секретарят на съвета Олександър Турчинов.

За последните 24 часа са били убити 14 украински военни, а други 173 са били ранени, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на източник от военното министерство в Киев.

От своя страна сепаратистите обявиха, че са убили 40 войника.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини