Отидете към основна версия

1 267 0

Шестима убити при сблъсъци в Египет

  • египет-
  • сблъсъци-
  • убити-
  • мюсюлмански братя-
  • рамадан

Трагедията се разигра по време на протести на Мюсюлмански братя

Снимка АП/БТА

Най-малко шестима души са били убити в сблъсъци между ислямистки демонстранти и полицията в столицата на Египет, Кайро, съобщава Би Би Си.

Насилието избухна по време на демонстрации в подкрепа на сваления президент Мохамед Мурси и забранената групировка "Мюсюлмански братя", след молитви в края на свещения месец Рамадан.

Властите обвиниха неизвестни нападатели за случилото се, но "Мюсюлмански братя" заявиха, че смъртните случаи са станали, когато полицията разби протеста.

Поддръжници на забранената групировка са репресирани от средата на 2013 г., когато хиляди бяха хвърлени в затвора и стотици, включително Мурси, осъдени на смърт.

Демонстрациите рязко намаляха заради закон, който изисква разрешение от полицията. Но тази сутрин имаше улични митинги преди молитвите за Рамазан Байрам, който бележи края на месеца на постите.

Властите проследили призив на "Мюсюлмански братя" за протести, който гласял: "вашият Рамазан е вашата революция".

В четвъртък вечер, Мурси изпрати съобщение от затворническата си килия, призовавайки поддръжниците си да "спасят Египет от репресивни военни служители".

Сблъсъците в петък станаха в квартал Талбия, в района на пирамидите в Гиза, в близост до Кайро.

Полицията е извършила и около 20 ареста във втория по големина град в Египет, Александрия, съобщи държавната информационна агенция МЕНА.

"Мюсюлмански братя" бяха забранени в продължение на десетилетия, докато през 2011 г. Хосни Мубарак не бе свален от власт. Техният кандидат Мхамед Муорси спечели изборите през 2012 г., но мандатът му продължи само една година, преди да бъде свален от военните след народни протести.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини