Отидете към основна версия

1 231 0

Мексикански туристи убити от египетските сили за сигурност

  • египет-
  • убити-
  • мексико-
  • мексиканци-
  • сили за сигурност-
  • грешка

Туристите са пътували в четири превозни средства, които навлезли в зона с ограничен достъп

Снимка АП/БТА

Силите за сигурност в Египет са убили 12 души по погрешка, включително мексикански туристи, по време на акция за борба с тероризма, се казва в изявление на министерството на вътрешните работи, цитирано от Би Би Си.

Туристите са пътували в четири превозни средства, които навлезли в зона с ограничен достъп в района Вахат в Западната пустиня, се казва още в изявлението. В района, който е популярна дестинация за туристите, но е окупирал от ислямистки групи, военни и полицаи преследвали екстремисти. Силите за сигурност открили огън по конвоя.

Инцидентът е станал в неделя в район, който "е извън границите на туристическите обекти позволени за туристи", заявяват още египетските власти, които обаче не дават точна локация.

Туристическата компания, която е предоставила превозните средства за туристите заяви, че туристите "не са имали разрешителни и не са информирали властите, че се насочват към Западната пустиня".

Десет мексикански и египетски граждани са били ранени и в момента се лекуват в местната болница.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието осъди инцидента и заяви, че е "поискал изчерпателно разследване от египетското правителство".

Мексиканското министерство на външните работи потвърди, че най-малко двама мексиканци са били убити и се работи, за да се потвърди самоличността на другите жертви.

В изявление министерството заяви, че посланикът на Мексико в Египет, Хорхе Фуентес Алварез, е посетил местната болница и е говорил с петима от мексиканците, които са в стабилно състояние.

Министерството заяви, че е инцидентът се разследва.

Операциите на ислямистките групи се увеличиха след свалянето на президента Мохамед Морси и обявяването на групировката Мюсюлмански братя за незаконна.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини