Отидете към основна версия

18 Септември, 2015 03:31, обновена 18 Септември, 2015 03:31 1 094 0

Кучета пазачи, ще спасяват австралийска колония пингвини

  • пингвини-
  • австралия-
  • кучета-
  • пазачи-
  • лисици-
  • застрашени

Еколози започнаха нова кампания в подкрепа на използването на кучета пазачи, които да защитават птиците от лисичи атаки

Пингвините в южния австралийски крайбрежен регион Уарнамбоол са били пазени от две кучета пазачи Марема всяко лято от 2006 г. насам като част от проект за опазване на защитените видове, пише вестник "Дейли Телеграф".

Инициативата стартира след драматичен спад в популацията на пингвините на остров Мидъл айлънд през 2005 г., когато е установено, че популацията на пингвините е намаляла от около 800 през 1999 г. до по-малко от 10 през 2005 г.

Природозащитна организация твърди, че причината за това са атаки от лисици, най-голямата от които е довела до смъртта на 380 птици на острова, включително пингвини и Буревестници.

Тъй като двете осем-годишни кучета, които в момента пазят птиците, скоро ще бъдат пенсионирани, от природозащитната организация се надяват да получат 25 000 долара, за да закупят, обучат и да се грижат за две нови кучета, които да заменят Еуди и Тула. Парите също ще допринесат и за работата на повече от 6000 доброволци, които в момента помагат с проекта.

От пристигането на Еуда и Тула на острова, еколозите са засекли ръст в пингвинската популация като в момента там живеят около 150 пингвина. Основната работа на кучетата е да лаят когато нещо се доближава до пингвините.

Мидъл айлънд е затворен за обществеността от 2006 г. насам, в опит да се защитят пингвините и тяхното потомство от човека и всякакви други вредни влияния.

Тези, които желаят да посетят острова могат да го сторят само през лятото на специални туристически обиколки. През останалото време островът е забранен за посетители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: