Отидете към основна версия

1 473 6

Имейли разкриват борбата на Блеър да спаси Кадафи

  • тони блеър-
  • муамар кадафи-
  • либия-
  • писма-
  • хилъри клинтън

Бившият премиер на Великобритания призова Хилъри Клинтън да не унижава диктатора

Снимка АП/БТА

Невероятни подробности за връзките на бившия британски премиер Тони Блеър с диктаторския режим на полковник Муамар Кадафи бяха разкрити от Държавния департамент на САЩ, който показа публично писмата му с Хилъри Клинтън.

Блеър многократно е разговарял с диктатора по телефона в опит да посредничи за мир след избухването на гражданската война през 2011 година.

Блеър, който тогава заема поста пратеник на мира в Близкия изток, обяснява, че дясната ръка на деспота е "разумен човек" и призовава г-жа Клинтън, по онова време държавен секретар на САЩ, да не се "унижава" Кадафи.

Не е ясно кой е човекът описан като "дясната ръка на Кадафи". Той може да е Муса Куса шпионин, заподозрян, че стои зад две от най-смъртоносните терористични атаки в света. Друга възможност е Абдула Сенуси, ръководител на либийското разузнаване, който бе заподозрян в участие в атентата над Локърби.

Имейлите могат да провокират критики към Блеър заради връзките му с Кадафи.

Двамата направиха скандалната "Сделка в пустинята" през 2004 г., която осигури изгодни петролни условия за "Бритиш петролиум" и разчупи леда с Либия.

В писмо от 9 август 2011 г., Блеър заявява: "Имах обаждане от дясната ръка на Кадафи. Той попита какво следва за напред. Каза, че пита от името на К [Кадафи]. Казах, че К трябва да назначи някой, който да насрочи преговори и ако го направи аз ще предам това на нашите съюзници и ще видим дали преговорите са възможни ..."

Жестокостите на Кадафи предизвикаха НАТО да нахлуе в Либия през март 2011, подкрепени от Дейвид Камерън. Кадафи беше свален след падането на Триполи през август същата година, и убит от собствения си народ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: