Last news in Fakti

1 Ноември, 2015 11:15 1 464 6

Имейли разкриват борбата на Блеър да спаси Кадафи

  • тони блеър-
  • муамар кадафи-
  • либия-
  • писма-
  • хилъри клинтън

Бившият премиер на Великобритания призова Хилъри Клинтън да не унижава диктатора

Имейли разкриват борбата на Блеър да спаси Кадафи - 1
Снимка АП/БТА

Невероятни подробности за връзките на бившия британски премиер Тони Блеър с диктаторския режим на полковник Муамар Кадафи бяха разкрити от Държавния департамент на САЩ, който показа публично писмата му с Хилъри Клинтън.

Блеър многократно е разговарял с диктатора по телефона в опит да посредничи за мир след избухването на гражданската война през 2011 година.

Блеър, който тогава заема поста пратеник на мира в Близкия изток, обяснява, че дясната ръка на деспота е "разумен човек" и призовава г-жа Клинтън, по онова време държавен секретар на САЩ, да не се "унижава" Кадафи.

Не е ясно кой е човекът описан като "дясната ръка на Кадафи". Той може да е Муса Куса шпионин, заподозрян, че стои зад две от най-смъртоносните терористични атаки в света. Друга възможност е Абдула Сенуси, ръководител на либийското разузнаване, който бе заподозрян в участие в атентата над Локърби.

Имейлите могат да провокират критики към Блеър заради връзките му с Кадафи.

Двамата направиха скандалната "Сделка в пустинята" през 2004 г., която осигури изгодни петролни условия за "Бритиш петролиум" и разчупи леда с Либия.

В писмо от 9 август 2011 г., Блеър заявява: "Имах обаждане от дясната ръка на Кадафи. Той попита какво следва за напред. Каза, че пита от името на К [Кадафи]. Казах, че К трябва да назначи някой, който да насрочи преговори и ако го направи аз ще предам това на нашите съюзници и ще видим дали преговорите са възможни ..."

Жестокостите на Кадафи предизвикаха НАТО да нахлуе в Либия през март 2011, подкрепени от Дейвид Камерън. Кадафи беше свален след падането на Триполи през август същата година, и убит от собствения си народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на кого му пука

    1 0 Отговор
    Мдаа! Тони го биваше! Затова го разкараха! Сегашният им премиер ще доведе до разпад Обединеното Кралство! На всички печеливши честито! Останалите да не губят кураж! Иде нов тираж!:)
  • 2 Бай хой

    1 0 Отговор
    Така наречените "жестокости на Кадафи" бледнеят пред терора и радикалният ислям наложен от запада над либийският народ.

    Коментиран от #6

  • 3 Чукча

    1 0 Отговор
    ,,Жестокостите,, на Кадафи ли е борбата за съхранение на държавата.И как може да воюваш без да има жертви. А НАТО с какво право нападна Либия,кой му разреши да раздава правосъдие.Защото е агресор.По същия начин постъпи с бивша Югославия.Безнаказано.Като е толкова демократично защо не унищожи ИД.Престъпници.
  • 4 по темата

    1 0 Отговор
    Нато е организация, зад която се прикриват масовите убийства на терористичната държава САЩ.
  • 5 Конспиратор

    0 0 Отговор
    Либия я нападнаха понеже Кадафи даде на Китай петролни полета.И атаката беше от Франция и Британия.
  • 6 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    "терора и радикалният ислям наложен от запада"

    не точно от запада, това си е върл ционизъм от първа ръка.
Новини по държави: