Отидете към основна версия

117 899 66

„Бялата смърт“ за руските войници

  • симо хаюха-
  • снайперист-
  • бялата смърт-
  • финландия-
  • русия-
  • зимна война-
  • герой

Руснаците дават близо милион жертви в Зимната война - много повече от финландците

Снимки: Wikipedia

Зимната война. Започнала през ноември 1939 и завършила през март 1940 година, тя ще бъде запомнена с няколко факта. Руснаците дават в пъти повече жертви от финландците, а освен това за първи път е използват коктейлът „Молотов“.

Един снайперист всява страх сред руските войници. Симо Хаюха, роден през 1905 година, е най-обикновен финландски фермер. Когато „червената армия“ нахлува в страната му, обаче, той решава да помогне на родината си.

С убийството на повече от 500 души, руснаците му дават прякора „бялата смърт“. В младежките си години Хаюха открива страстта си към стрелбата. Първата му пушка е Винтовка на Мосин. През 1925 година постъпва в Гражданската гвардия на Финландия, а когато руснаците нападат родината му, неговите умения се оказват от изключително значение.

Въпреки численото превъзходство на руснаците, финландците успяват да им нанесат огромни щети. Температурите през зимата на 1939 година достигат до - 40 градуса по Целзий и дори армия като руската изпитва трудности.

Руснаците до такава степен се боят от „бялата смърт“, че организират артилерийски атаки срещу Хаюха, за да го елиминират, но всички те се оказват неуспешни. На 6 март 1940 година, все пак, е ранен в челюстта и изпада в кома. Когато се съвзема, войната вече е приключила.

Симо Хаюха получава множество награди. Също така е повишен от ефрейтор до младши лейтенант – скок в редиците, който никога не е бил виждан във финландската история, пише сайтът Simohayha.com, посветен на военните успехи на снайпериста.

„Бялата смърт“ умира на 97-годишна възраст през 2002 година. Познанието за гористите местности, търпението и тренировките му отреждат безсмъртно място във финландската история. Интересен е и един от похватите, които използва по време на сражения. Той слага сняг в устата си, за да не го издаде издишаната пара и руснаците да разберат местоположението му. Освен това финландският снайперист не е използвал оптически прибор от страх отблясъкът от лещите на оптиката да не го издаде.

Според сайта Snipercentral.com Симо Хаюха е най-великият снайперист в историята. По време на войната той убива 542 души, което го нарежда на първо място. След него най-смъртоносен е руснакът Иван Михайлович Сидоренко с 500 жертви.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: