Last news in Fakti

30 Януари, 2016 20:30 117 830 66

„Бялата смърт“ за руските войници

  • симо хаюха-
  • снайперист-
  • бялата смърт-
  • финландия-
  • русия-
  • зимна война-
  • герой

Руснаците дават близо милион жертви в Зимната война - много повече от финландците

„Бялата смърт“ за руските войници - 1
Снимки: Wikipedia

Зимната война. Започнала през ноември 1939 и завършила през март 1940 година, тя ще бъде запомнена с няколко факта. Руснаците дават в пъти повече жертви от финландците, а освен това за първи път е използват коктейлът „Молотов“.

Един снайперист всява страх сред руските войници. Симо Хаюха, роден през 1905 година, е най-обикновен финландски фермер. Когато „червената армия“ нахлува в страната му, обаче, той решава да помогне на родината си.

С убийството на повече от 500 души, руснаците му дават прякора „бялата смърт“. В младежките си години Хаюха открива страстта си към стрелбата. Първата му пушка е Винтовка на Мосин. През 1925 година постъпва в Гражданската гвардия на Финландия, а когато руснаците нападат родината му, неговите умения се оказват от изключително значение.

Въпреки численото превъзходство на руснаците, финландците успяват да им нанесат огромни щети. Температурите през зимата на 1939 година достигат до - 40 градуса по Целзий и дори армия като руската изпитва трудности.

Руснаците до такава степен се боят от „бялата смърт“, че организират артилерийски атаки срещу Хаюха, за да го елиминират, но всички те се оказват неуспешни. На 6 март 1940 година, все пак, е ранен в челюстта и изпада в кома. Когато се съвзема, войната вече е приключила.

Симо Хаюха получава множество награди. Също така е повишен от ефрейтор до младши лейтенант – скок в редиците, който никога не е бил виждан във финландската история, пише сайтът Simohayha.com, посветен на военните успехи на снайпериста.

„Бялата смърт“ умира на 97-годишна възраст през 2002 година. Познанието за гористите местности, търпението и тренировките му отреждат безсмъртно място във финландската история. Интересен е и един от похватите, които използва по време на сражения. Той слага сняг в устата си, за да не го издаде издишаната пара и руснаците да разберат местоположението му. Освен това финландският снайперист не е използвал оптически прибор от страх отблясъкът от лещите на оптиката да не го издаде.

Според сайта Snipercentral.com Симо Хаюха е най-великият снайперист в историята. По време на войната той убива 542 души, което го нарежда на първо място. След него най-смъртоносен е руснакът Иван Михайлович Сидоренко с 500 жертви.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мемфис

    39 22 Отговор
    Ех, ако имаше няколко хиляди като Хаюха.....
  • 2 Mercedes-Benz

    25 12 Отговор
    Този човек е легенда, най-смъртоносния снайперист в историята!
  • 3 прелунд

    59 3 Отговор
    Не е фермер а ловец, същевременно отличен скиор бягал е със ските 30км за около час, което си е постижение, дори за днешните назобени състезатели.
  • 4 Теодоро

    50 8 Отговор
    Един е нужен на България.




  • 5 Hush Ivanov

    61 4 Отговор
    На България не ни трябва толкова добър стрелец, съгласни сме и на 240 души.
  • 6 Kcaniba

    53 12 Отговор
    Били са съветски, а не руски войници!!!
    Управлявани тези съветски войници , са били от грузински тиранин - Сталин!! Руските управници са били или в Сибир, или в Париж или в земята!!!!
    1937-1938 стотици хиляди воини и офицери са били пратени също така в ГУЛАГ от Сталин и репресионният му апарат, в резултат на това обикновени съветски фермери са били избивани от високоорганизирани егери и добре организирана съпротива като зайчета!!!

    Коментиран от #11, #18

  • 7 Том

    12 63 Отговор
    На Бялата смърт,нещо и изкривили устата!Ха ха хааааа!

    Коментиран от #65

  • 8 Тодор

    22 88 Отговор
    Най-добрият снайперист за всички времена,е руснакът Василий Зайцев!За да го ликвидират,германците изпращат най-добрият си снайперист,майор Кьониг.Зайцев,обаче,убива и него.Гледайте филма "Враг пред портата",американска продукция за Зайцев.Въпреки,че във филма,нещата са леко видоизменени,все пак се придобива понятие,за какво става въпрос!Тоя финландец,ряпа да яде!

    Коментиран от #12

  • 9 Михаил

    55 11 Отговор
    Статията е много хубава.Уважаемият,г-н Джамбазов,обаче,е пропуснал да спомене в нея нещо много важно за Симо Хаюха.А то е,че когато е гърмял руският агресор,не е използвал оптически прибор,защото се е страхувал отблясъкът от лещите на оптиката на слънце,да не го издаде.Именно този факт го прави легенда за снайперистите.

    Коментиран от #10

  • 10 Денис Джамбазов

    28 7 Отговор

    До коментар #9 от "Михаил":

    Благодаря Ви, пропускът е отчетен и добавен в статията :)
  • 11 диан

    6 16 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    да да и сега ни управляват такива
    били сме под османско не под
    турско робство
    сигурно и ти на 3 март честитиш
    някакво освобождение като президента
    без да е ясно от кого сме се освободили
    румънци ли?
    гърци ли?
    сърби ли или други?

    Коментиран от #34

  • 12 Михаил

    61 22 Отговор

    До коментар #8 от "Тодор":

    Тодорчо,от километри си личи,че си русофил с промит мозък,пък и крайно "бос" в тия работи.Не те знам на колко години си и дали си ходил в казарма,но аз съм служил и бях точно снайперист и държа да ти кажа,че снайперизма си е цяла наука и преди да направиш изстрел,трябва да се съобразиш с ужасно много неща,като инклинация,разстояние,отклонение,вятър,влага,особеност на терена,температура.1-во.Няма доказателства,че Зайцев е убил Кьониг.Не се води от холивудски филми,а чети малко литература.2-ро.Броят убити германци от Зайцев е преувеличен от руската пропагандна машина(както е пропаганда,че тъпото сибирско овчарче Калашников е изобретил автомата,но това е тема на друг разговор)с цел да се даде кураж на руските войници,които ежедневно са търпели загуби в човешки фактор от настъпващата германска армия.3-то.Както в предният си коментар споменах и което е пропуснато в статията е,че Хаюха не е ползвал оптически мерник.А да убиеш над 500 души без оптика,това няма начин как да не заслужава уважение.Не случайно той е признат в цял свят за най-добрият снайперист за всички времена.

    Коментиран от #53, #64

  • 13 на михиал мама му

    20 48 Отговор
    Това ще да е някаква еврогейска пропаганда сигурно!!!Като го гледам тоя "герой" на снимката с вид на полуидиот и си мисля , колко трябва да си прост за да се прехласваш по "подвизите " на един подъл страхливец ,клечал с часове , за да застреля някой тъп руски мужик излязъл да се изпикае или стоящ на припек.Това не е геройство , нито някакъв талант.Човекът си е бил един типичен умствено увреден финландец с пушка, който е можел да стреля добре и без оптика т.е.в рамките на няколко стотин метра.Сега вече и такива няма , останали са само п...ли,алкохолици и травестити на които 1000-2000 имигранчета им разказаха играта на цялата измислена държава.
  • 14 Али Бабата

    16 22 Отговор
    Как се става „руски агресор“?!
    Финладия-съоръжената линия „Манерхайм“ по продължение на съветско-финландската граница е могла еднакво да служи и за целите на отбраната, и за нападение срещу СССР. Линията „Манерхайм“ е построена съвместно с финландците и военните специалисти на Третия Райх.
    По това време СССР има основателни притеснения за района около Ленинград - втория по големина и значение град в Съветския съюз, тъй като се намира в обсега на артилерията на Финландия. А Финландия все повече е гравитирала към нацистка Германия. Москва,през октомври 1939 г. отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация район в Карелия. Финландското правителство отказва…и т.н.

    Коментиран от #29

  • 15 Шрапнел

    30 6 Отговор
    Линията "Манерхайм" е изцяло отбранително съоръжение. Не забравяйте, че Финландия е получила независимост само две десетилетия преди това. А и военният потенциал на двете държави е несравним.

    От друга страна, случаят и с Прибалтийските републики е подобен - претексти за по-добра защита, за териториални корекции, за нарушени съветски интереси... Сталин е осъзнавал добре, че няма кой да се трогне заради Финландия и Прибалтика, така че войната е била неизбежна.

    Отделно, руснаците имал и планове за включването на Финландия в състава на Карело-финската АССР (16-та съюзна република), начело с Ото Куусинен, но Зимната кампания се проваля и Финландия остава независима.

    Та, не са така еднозначни нещата...
  • 16 Атанас

    18 4 Отговор
    Добре де а българите нямаме ли такива хора, все говеда ли сме били ? То сега виждам какво ходи по улиците

    Коментиран от #63

  • 17 Капота

    9 5 Отговор
    Според последните днк анализи руснаците са най-близки до финландците, дадоха го по тв преди 1-2 седмици

    Коментиран от #22, #35

  • 18 Капота

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Без да имам големи познания по история, смятам че това е доста точен коментар
  • 19 Христофор Карамфилов

    32 3 Отговор
    Чета под заглавието: Руснаците дават един милион жертви.Някой пак е смукал от пръстите си.Това,че руснаците участват със армия малко под милион,съвсем не значи,че и загубите са им толкова.Това да не е Сталинград. Аз лично знаех за 240 000 руснаци и 80 000 финландци.Влязох в УК. и се изненадах 126 000 руснаци и 28 000 финландци.Матеряла описва Симо като фермер,но фермер 3 месеца,в късото лято.Девет месеца се е прехранвал с лов,както вероятно баща му и другите около него,и там е придобил нужните умения,а не на нивата.За това и руснаците дават много жертви 1х3, 1х4 .Докато руснаците успеят да пробият фронта и да ги вкарат в чувал,малки бързи, мобилни групи с бели дрехи качени на ски,използвайки релефа климатичните условия максимално ,разстрелват руснаците в тил,и бързо се изнасят.Сигурно от там е произлязъл и Биатлона.Симо Хаюха заслужава цялото възможно признание от своята родина ,признание за неговите качества има и от руската страна.Учете се от него,един ден когато трябва да защитавате своята собствена държава,а не да припадате и подавате г.зец към други чужди на нас държави.
  • 20 mediator37

    5 7 Отговор
    В статията има продуктово позициониране. Обявено е, че първата му играчка като дете е била руска (карабината Мосин).
    Знае ли се с каква прашка е замярал тия 542 руски деца после.
    Ако и тя е била руска направа ...

    Коментиран от #21

  • 21 Бай хой

    10 13 Отговор

    До коментар #20 от "mediator37":

    Убийствата ги е извършвал с винтовка Мосин-Наган.

    А който не вярва че е убил точно 542-ма войника да отиде и да провери на място. Всеки се нуждае от герои и работи както си знае по мероприятието.

    Никак не е нормално да убиеш и един човек а позорно е да се хвалиш с подобни геройства. За съжаление и презрение са лица радващи се на подобни изпълнения.

    А последователи на това същество има твърде много и в днешни дни и то предимно в сащ и възпитаниците им от близкият изток, като не забравяме и брейвик.
  • 22 днк

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Капота":

    Да, и те са не по-малки пияндури от финците....

    Коментиран от #57

  • 23 jullliann72

    11 6 Отговор
    И все пак руснаците пробиват линията Манерхайм за три месеца(нещо напълно невъзможно според немци и други западняци)с дълбочина 67км,опираща във Финския залив и в езерото Ладога.Финландия пада а не остава независима.Четете по добре историята.
  • 24 Пламен

    10 6 Отговор
    ДО АВТОРА НА СТАТИЯТА:
    Пише се "всЯва страх" и Червената армия (с главна буква и без кавички), господин "журналисте"!
    ...Български език за напреднали.
  • 25 До Денис Джамбазов

    10 20 Отговор
    Алоо неграмотния...... как се научи се да пишеш правилно всява или всяка?
    Един снайперист всяка страх сред руските войници.

    Много обичате да пишете против Русия!
    Напишете нещо хубаво за България..... за съжаление няма с какво да се похвалите

    Коментиран от #26, #27

  • 26 оооооо

    20 20 Отговор

    До коментар #25 от "До Денис Джамбазов":

    ами Русия е най-мразената страна в цял свят!
    може и проучване да направиш..
  • 27 Петров

    9 8 Отговор

    До коментар #25 от "До Денис Джамбазов":

    Ти си наистина болно ко..ле
  • 28 Българин

    15 17 Отговор
    На България руски войници й помогнаха да се освободи от турско робство, а не финландски снайперисти и като българи винаги ще имаме симпатии към Русия. Но нека вземем пример от този човек - защитил е достойно родината си! Ако си патриот и пазиш рода си всеки те уважава, дори и враговете.

    Коментиран от #30, #39

  • 29 Десислава Димитрова

    19 3 Отговор

    До коментар #14 от "Али Бабата":

    еи го и лъжкото отново.финландия не гравитира около никого ,тва е и причината след втората световна война да не е вкарана в групата на загубилите войната,напротив заради съветската окупация е имало опасност англичани и немци да се бият заедно на страната на финланците.иначе си правр че им са предлагани дoговори и отстъпки,но със сталин тези договори са водели до резултати подобни на тези в цяла източна европа.няма страна в света да не признава сталин за агресор от позицията на времето ,дори и русия!

    Коментиран от #66

  • 30 прелунд

    18 5 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    И финладски такива, просто за протокола. Тези симпатии си ги запази за маса, България си има собствени интереси, които са различни от руските за твое съжаление.

    Коментиран от #56

  • 31 СССР Банкрут

    14 11 Отговор
    Браво на този снайперист!
  • 32 КАН

    39 2 Отговор
    Mного Финландски войници и доброволци са си оставили костите в България При освобождаването ни от Турското ,,,ВЛАДИЧЕСТВО-РОБСТВО..Заслужена почит и преклонение !!!
  • 33 Марко

    20 6 Отговор
    Руснаците дават близо милион жертви в Зимната война - много повече от финландците
    _______________________
    Поредното политкоректно бълнуване на предан писач!
    Руснаците дават около 130000 жертви в тази война. Близо пет пъти повече от финландците. Това е по-скоро нормално - атакували са фините, които посрещат техните атаки укрепени зад една от най-добре проектираните и изпълнени защитни военни линии в света , Манерхайм. Разбира се, ръководството на ЧА допуска сериозни грешки в тази война, което коства живота на хиляди руски войничета, а финландците се отбраняват не само храбро, но и изключително умело!

    Коментиран от #42

  • 34 Kcaniba

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "диан":

    Нещо си чул, но недочул.
    Чети по добре книги, не постове
  • 35 Kcaniba

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Капота":

    То си е Угро-Финската група, не че русите са фини или фините са руси...
    По голямата част на северните народи 60-66 паралел са си така или иначе Угро-Фини.
    Руската Империя обединила доста етноси и народи.
    Така че.....
  • 36 doktora

    15 19 Отговор
    И сега какво, трябва да издигнем паметник на човек, който е убил 500 души със снайпер, така ли ?? Вие луди ли сте.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 7777777

    17 6 Отговор
    Да не забравяме, че през 1940 г руската съветската армия е била слабо въоръжена и с недобра техника, не са създадени все още АК и Т34, в тези зимни условия е изключително трудно, финландците са били от 3-5 човека мобилни партизански групи снайперисти, много подвижни и потайни. Слава на човека, така се защитава родина.
  • 39 FR V

    28 12 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Симпатиите си ги запази за себе си и гледай да ги прикриваш!
    Не е нормално да се радваш на всяко руско л..но и да обясняваш на другите ,че е най-хубавото!
    Русия почти винаги е водила политика против нашите национални интереси, така ,че ти на коя страна си?!
  • 40 Наблюдаттел

    11 24 Отговор
    Абсолютно русофобска пропаганда!Какъв смисъл има да се изтъква сега,някакъв финландец,колко руснака е убил???Работо от преди 80 години,да се дъвчи сега,освен да послужи на русофобите,да потриват доволно ръце!Глупаво и излишно!
  • 41 дядо ви

    16 11 Отговор
    Няма по-голям агресор от Русия и САЩ. Хитлер ряпа да яде. Хитлер е имал най-прозорливият план в света и ако го беше осъществил ,сега нямаше да има Израел, Саудитска Арабия , Русия, Иран, Северна Корея и САЩ които да клатят света.
  • 42 Kcaniba

    10 10 Отговор

    До коментар #33 от "Марко":

    Атакуващите дават обикновено 3 пъти повече от отбраняващите се, с тази пропорция се изчисляват всички атаки и военни действия.
    Тук нямало е руски, а съветски и пронацистски фински воини.
    Северната война е била един контролен тест и е показала резултатите на тоталното унищожение на Русия и руснаците от страната на болшевиците и грузинският диктатор Сталин!!!
    Тази война е правоцирала Хитлер да нападне Сталин в кратки срокове и СлаваБогу!!!
    Тази политическа загуба все пак е само пешката. Ако бе нападнал Хитлер след 5 години, както вероятно е планирал, Райха щеше да притежава термоядерно оръжие и балистичните ракети на Фон Браун, не че е голяма разлика Хитлер или САЩ, но за Евразия Хитлер бе по опасен и по близкото и голямото зло!!!
  • 43 5555

    14 7 Отговор
    Не е голяма разликата и между Хитлер и Русия...

    Коментиран от #44

  • 44 Kcaniba

    8 14 Отговор

    До коментар #43 от "5555":

    Вярно е!!!
    Хитлер не е успял да исползва атомната бомба срещу живи хора, а Русия просто не е исползвала!!!
    Кой е исползвал два пъти атомно оръжие ???
    - САЩ !!!
    Те имат голяма разлика от Хитлер и Русия!!! Тук 5555 пъти сте прав.
  • 45 АБПФК внуче

    6 21 Отговор
    Ма иначе пък е хубавец станал... с едни такива, правилни черти...

    Дядо е бил партизанин, АБПФК, за жалост убит през 1943-та, та навремето Партията ни даде място да си построим вила, до Албена, на 50 м. от морето.
    Изкарвах по 4-5 месеца лятото там, най-вече въртяхме черна борса, валута и далавери из Албена, (вуйчо беше шеф на полицията в Толбухин) та дано съм праснал внучката му на тоя красавец !

    :-~~))
  • 46 гост

    9 8 Отговор
    Може ако гроучването е по поръчка на оня с банана. Разрухата след "освободителните" операции на краварите са апокалиптични. Руснаците имат много да наваксат в това отношение за да могат да бъдат най-мразена нация.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 бургас

    10 5 Отговор
    Изключително постижение, особено ако е вярно че не е използвал оптика в което малко се съмнявам щото е много трудно да уцелиш на по-голямо разстояние на механични. Както и да е, човека е бил смелчага и майстор и подхранван от патриотизма е допринесъл значително във войната, дори само факта че руснаците са били толкова наплашени от него е достатъчен. Статията е интересна от историческа гледна точка, въпреки че някои неща в нея не са съвсем вярни.
  • 49 НикиД

    15 7 Отговор
    чел съм доста по темата и смятам, че тези цифри са силно преувеличени. същата работа както с Василий Зайцев, няма спор, че това са реални личности и са елиминирали много вражески войници, но подвизите им са раздути от пропагандата, за да повдига духа на останалите. при положение, че не е използвал оптически прицел, изглежда нереално да е убил толкова много хора. вярно е, че мишени не са липсвали, но според мен е невъзможно. най-големият враг на руснаците в тази война са били екстремните зимни условия и некомпетентните им командири, което довежда до загуби от порядъка на 250 000 души, срещу около 30 000 от финладска страна.
  • 50 Драго

    20 6 Отговор
    Миролюбивия Сталин,миролюбиво напада Финландия.Империалисти жалки.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Joe74

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Михаил":

    Не зная с какъв снайпера си стрелял но ако си хващал Драганов ще разбереш че просто ръката ти трябва да не трепери и вятъра има някакво значение. Но убиването на войници от безопасно разстояние не е гаранция за уникални качества . Ти като си бил Снайперист ако те оставят да стреляш по когото ти е удобно (а мишени не са липсвали)скрит из храстите дали не можеш да увеличи 10 души на ден. А затова че защитава родината си моите изкриви Уважения

    Коментиран от #58

  • 54 ПАТРИОТ

    6 3 Отговор
    Има една книга написана от Виктор Суворов. Казва се "Ледоразбивачът".
    За хората които не са я чели. Направете го и разберете истината.
    Там подробно е описан съветският шурм във Финландия и многобройните грешки на командването им.
    През 1939г. руската армия се е готвела не за отбрана а за шурм. По това време армията им се е превъоражавала с най-модерното оръжие за времето си. Задайте си въпроса защо руските танкове T-34 приети на въоражение през 1940, конструктивно са с различно окачване?
    Отоговора е прост...проектирани са за движение по павирани пътища, каквото в Русия по това време е имало малко...
  • 55 Хъм

    5 16 Отговор
    Този с кривата физиономия и големите уши ли е т.н. Хаюха? Като му гледам изкривената физиономия разбирам защо е наказан от Създателя да мрази и убива хора.
  • 56 Дивуй

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "прелунд":

    Пич, България няма интереси , не и се позволява от вашите господари.
  • 57 Фейсбукпатриот

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "днк":

    Така е!?
    Снайперистите са хладнокръвни убийци!!!!???
  • 58 Фин

    12 5 Отговор

    До коментар #53 от "Joe74":

    Кой е тоя Драганов бе,да не е градинаря на Нинова
  • 59 OMG WTF

    15 11 Отговор
    "Великата" красная армия. Хахахахах пълен смях. Ако не бяха американските доставки и западният фронт, чичУ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Вижда се, че без американската помощ "великата" красная армия не може да се справи дори и с малка Финландия. Както казах, ПЪЛЕН СМЯХ И СРАМ ЗА РУСОРАСТИТЕ!!! :)
  • 60 Qwerty

    11 0 Отговор
    Жертвите на руснаците са не 1милион а 125хил. Хаюха не е фермер а ловец в горите там.
  • 61 Дядо Стефчо

    7 2 Отговор
    Малко хора знаят,че финландците са имали и пистолет,който не е замръзвал от студа.Лахти..по късно шведите го кръщават хускварна и леко го променят
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гостенин от миналото

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Атанас":

    Българите сме имали 2000 опълченци, истински стрелци, които задържат 40000 редовна турска армия при Стара Загора през август 1877 г. Така осигуряват време за подготвяне защитата на Орлово гнездо. Заради тези 2000 герои турците спират преследването им и изливат гнева си като опожаряват Стара Загора. Трябва да се чете, за да се гордеете с Вашите дядовци..
  • 64 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Михаил":

    Ти си болен бе човек. Каква е тази злоба. Слез на земята. Огледай се.
  • 65 Босия

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Том":

    Чети бе момче чети и ще разбереш. ЕК такива неграмотници като теб обитават хубавата ни България и избират идиоти да управляват.
  • 66 Валентин

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Десислава Димитрова":

    Ненатрапчиво интелегентна Деси, Финландия коленичи и подписва капитулация през 1944.и затова е отпаднсла
Новини по държави: