Отидете към основна версия

1 207 6

Японски сателит ще изследва черните дупки

  • япония-
  • сателит-
  • черни дупки-
  • космос

Астро - Х е оборудван с рентгенови телескопи, камери и детектори за гама лъчи, за да наблюдава галактични купове, неутронни звезди и черни дупки

Япония успешно изстреля съвместно разработен спътник за наблюдение и изучаване на загадъчните черни дупки в Космоса. Това съобщиха от космическата агенция на страната, цитирани от ndtv.

Спътникът Астро-Х, разработен в сътрудничество между японската агенция, НАСА и няколко други групи, ще бъде позициониран в орбита на височина от около 580 км. Той ще наблюдава рентгеновите лъчи, идващи предимно от черни дупки и галактични купове.

Сателитът е снабден с четири мощни рентгенови телескопа, камери и детектори за гама лъчи, които ще позволят изследването и на различни други астрономически явления, сред които образуването и развитието на черните дупки.

Той ще бъде използван и за по-точни метеорологични прогнози.

Сателитът бе изстрелян в сряда следобед от космическия център Танигашима в префектура Кагошима, югозападната част на Япония.

Черните дупки никога не са били директно наблюдавани, но откриването на първите гравитационни вълни по-рано този месец косвено добавя доказателствата, че черните дупки в действителност съществуват.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: