Last news in Fakti

17 Февруари, 2016 19:40 1 202 6

Японски сателит ще изследва черните дупки

  • япония-
  • сателит-
  • черни дупки-
  • космос

Астро - Х е оборудван с рентгенови телескопи, камери и детектори за гама лъчи, за да наблюдава галактични купове, неутронни звезди и черни дупки

Япония успешно изстреля съвместно разработен спътник за наблюдение и изучаване на загадъчните черни дупки в Космоса. Това съобщиха от космическата агенция на страната, цитирани от ndtv.

Спътникът Астро-Х, разработен в сътрудничество между японската агенция, НАСА и няколко други групи, ще бъде позициониран в орбита на височина от около 580 км. Той ще наблюдава рентгеновите лъчи, идващи предимно от черни дупки и галактични купове.

Сателитът е снабден с четири мощни рентгенови телескопа, камери и детектори за гама лъчи, които ще позволят изследването и на различни други астрономически явления, сред които образуването и развитието на черните дупки.

Той ще бъде използван и за по-точни метеорологични прогнози.

Сателитът бе изстрелян в сряда следобед от космическия център Танигашима в префектура Кагошима, югозападната част на Япония.

Черните дупки никога не са били директно наблюдавани, но откриването на първите гравитационни вълни по-рано този месец косвено добавя доказателствата, че черните дупки в действителност съществуват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а ся

    0 2 Отговор
    Ухааа . Санкции !!!!!
    Корейците с техния сателит ще наблюдават земята . Веднага им предложихте санкции . Само за пример - черни дупки ?????
    Ако за наблюдение на земната кора се предлагат санкции , интересно ми е за наблюдение на черни дупки какво ли се предлага ????
    И нека минусите започнат сега .... : )

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "а ся":

    Браво, цели осем си събрал за час и половина, продължавай в същия дух!

    Корейците са много лоши, подли и опасни за международната сигурност комунисти-екстремисти. И много застрашават щатите - колко му е утре да прецапат Тихия океан, да спретнат една инвазия и ги завземат! Ама виж японците вече са цивилизовани, разкаяли са се за милионите избити през ВСВ и са наши приятели, така че никакви санкции за тях! Плюс това когато японците казват, че изстрелват сателит за наблюдение на черните дупки, може напълно да им се вярва за разлика от на корейците и си е чисто съвпадение че това се случва само няколко седмици след корейския сателит! Ша знаиш!
  • 3 а ся

    0 2 Отговор
    В този сайт минусите се броят за плюс . На обратно е и е малко объркващо . И на мен ми беше трудно в началото да вляза в кондиция с тукашните мнения . Тук царуват : Киро , оня с коня , Деса , Дошо ............. аз не те знам ти точно кой от тия си . Те хубаво са се покаяли Японците ... обаче Редно е сега ти,тя , то (там каквото си ) и ти да се покаеш ......

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "а ся":

    Минусите всъщност са линийки които показват "правилната линия", а плюсовете не са математически знак а кръстчета предупреждаващи коментиращия. Мухахахаха.

    Дори стоян деската цвъка от няколко профила и така доказва влияние върху аудиторията. Може би са променили критериите за заплащане от козяк.
  • 5 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "а ся":

    "аз не те знам ти точно кой от тия си . "
    Сакън, бе! Нищо общо нямам стия! И нямам и за какво да се покайвам пред международната общност ;)!

    Иначе ме кефи как ние си дрънкаме глупости, ама има и други, дето си нямат работа като нас и цъкат яко минуси!
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    След откриването на гравитационните вълни, следва създаването
    на апарата гравитационен телескоп (гравитаскоп). Именно с него
    ще се определи ролята на черните дупки за галактиките и за
    Вселената като цяло.
Новини по държави: