Отидете към основна версия

6 948 11

Ердоган: Ако парламентът реши, аз ще одобря смъртното наказание

  • ердоган-
  • смъртно наказание

До дни турските власти ще подадат искане до САЩ искане за екстрадицията на Фетхулах Гюлен, който е обвиняван от Анкара, че стои зад пуча

Снимка: АП/БТА

Ако парламентът гласува за връщането на смъртното наказание, то аз няма да налагам вето.

Това заяви в интервю за Си Ен Ен турският президент Реджеп Ердоган.  Това е първото интервю на Ердоган, което той дава след опита за преврат от 15 юли. След потушаването на бунта в ареста се намират 103-ма генерали и адмирали или една трета от висшия офицерски корпус на Турция. Други близо 8000 висши офицери, сержанти и войници също са задържани.

През последните дни се засилиха призивите в Турция метежниците да бъдат осъдени на смърт. От своя страна ЕС и САЩ дадоха ясен сигнал, че няма да приемат връщането на най-тежкото наказание.

„Защо трябва да ги държим в затворите и да ги храним за години напред?”, риторично попита Ердоган. Той припомни, че хората, които са загубили свои близки в метежа, искат най-тежкото наказание за метежниците.

В понеделник първият дипломат на ЕС Федерика Могерини ясно даде да се разбере, че ако Анкара върне смъртното наказание, то тя трябва да забрави за преговорите за членство, припомня Си Ен Ен. Пред телевизията Ердоган разкри, че в близките дни ще проведе консултации с лидерите на представените в парламента партии и след това идеята за връщането на смъртното наказание трябва да се обсъди и гласува в пленарна зала.

До дни турските власти ще подадат искане до САЩ искане за екстрадицията на Фетхулах Гюлен, който е обвиняван от Анкара, че стои зад пуча.

Живеещият в САЩ проповедник заяви, че е готов да се подчини на всяко решение и не се страхува да бъде екстрадиран в родината си Турция.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: