Last news in Fakti

17 Юли, 2016 22:00 2 082 1

Стратфор: Репресиите на Ердоган ще направят армията слаба

  • турция-
  • репресии-
  • ердоган-
  • армия-
  • чистка

Планирането на военната подготовка ще става все по-трудно поради рокадите в командването

Стратфор: Репресиите на Ердоган ще направят армията слаба - 1
Снимка: АП/БТА

Предприетите след неуспешния преврат от президента Реджеп Ердоган репресии ще направят турската армия слаба. Това се посочва в анализ на Стратфор. Това ще намери отражение върху провежданите от САЩ антитерористични операции в Сирия и Ирак.

Анализаторите припомнят, че турските власти

от 2003 г. редовно провеждат  прочистване в армията.

Повече от 400 военни са били арестувани през годините. И въпреки че много от тях по-късно бяха оправдани по обвинения за военен преврат, процесите вече отслабиха бойната готовност на армията.

"Предстоящите репресии след преврата на 15 юли ще отслабят допълнително въоръжените сили. Те ще намалят морала и бойната сплотеност. Арестите и лишаване от свобода на командирите , ще допринесат за предизвикане на смущения и объркване в редиците на армията. Графиците за обучение ще бъдат прекъснати, редовни физически упражнения ще бъдат отложени или отменени. Това ще повиши нивото на недоверие в армията. Планирането на военната подготовка ще става все по-трудно поради рокадите в командването и в армията, които ще проведе правителството ", посочват от Стратфор.

Опитът за преврат е предприет в неподходящо време,

защото армията воюва както срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак, така и срещу кюрдски милиции. След потушаването на метежа въоръжените сили няма да могат със същата интензивност да оказват подкрепа на милициите на умерената опозиция в Сирия. Това ще даде предимство на силите на президента Башар Асад, които се ползват с подкрепата на проиранските милиции на Хизбула и руската авиация.

Бунтът на части от турската армия, опитали се да свалят президента Ердоган и правителството на страната, не успя. Броят на жертвите надхвърли 260 души, повече от 1500 военни са били арестувани.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че опитът за преврат в Турция е потушен. Той нарече действията на военните „акт на измяна" и обяви, че армията трябва да бъде прочистена. „Онези, които караха танкове наоколо, ще трябва да се върнат там, откъдето са дошли", каза Ердоган. Той определи водачите на преврата като „терористи", припомня „Дойче веле”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БайХуй

    0 0 Отговор
    Това беше и една от целите на турчина - полицейска държава и обезглавена армия. Не се чудете ако скоро не прекрачат наще граници с териториални претенции - имаме щарено-зелени вазелинкаджии а не армия. Нашия БойДуган е.. м...та на всичко до което се докопа...
Новини по държави: