16 Юли, 2016 14:55 3 083 1

Как ще реагира Европа, ако Турция върне смъртното наказание

  • смъртно наказание-
  • турция-
  • европа-
  • реагира
Как ще реагира Европа, ако Турция върне смъртното наказание - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще реагира Европа, ако Турция върне смъртното наказание? Отговорът е сигурен. Зле! Турция е кандидат за член на ЕС и изискването за отказ от смъртно наказание е аксиоматично положение. Ако Конституционният им съд вземе такова решение, това означава най-малко замразяване на преговорите за членство.

Това автоматично ще окаже негативно влияние върху всички досегашни споразумения между Брюксел и Анкара, включително и това за бежанците.

Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза. В България то беше премахнато от 10 декември 1998 година. В Турция то беше отменено през 2004 г., във връзка с кандидатстването на страната в ЕС.

Ердоган на няколко пъти е заявявал, че Анкара може да обмисли връщането на смъртното наказание за престъпления, свързани с тероризъм. Едно от изказванията му беше през 2012 г., докато беше премиер.

"Във връзка с опита за военен преврат, ще поставим за разглеждане вероятното връщане на смъртното наказание за онези, които са свързани с опита за преврат", заяви в събота след неуспешния опит за преврат Мехмет Мюезиноглу, министър на здравеопазването в Турция и лидер на Партия на справедливостта и развитието

Скоро след изказването на Мюезиноглу в социалната мрежа Twitter хаштагът "#Idamistiyorum" стана най-често споменаван в Турция. В превод означава "искам смъртно наказание" и вече е споделян десетки хиляди пъти.

Един от въпросите, негласно забранени за референдум, е точно този за връщането на смъртното наказание. Причината е проста, най-вероятно обществото ще гласува „за“, особено ако е под влияние на някое широко обрисувано от медиите жестоко престъпление.

Предстои да видим дали пък Ердоган няма да се реши да проведе референдум точно по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 2 Отговор
    Не само в Турция, в Европа трябва да върнат ! Зъб за зъб, око зо око, много стара истина. Демокрацията явно не е в състояние да се справи с определени положения, при които смъртната присъда би помогнала. Сега има анархия, защото всеки знае че няма да бъде "разпнат".