Отидете към основна версия

5 232 2

Уикилийкс: Турция се интересувала от Възродителния процес и енергетика у нас

  • уикилийкс-
  • турция-
  • ердоган

Определено място се отделя и на Голямата екскурзия от 1989 г.

Властите в Турция блокираха сайта Уикилийкс, съобщава АП. Това стана след като на него бяха качени 294 548 писма от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Те се взети от сървър с адрес akparti.org.tr, който е основният домейн на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието. Последното писмо е от 6 юли 2016 г., а най-старото е от 2010 г.

Уикилийкс отбелязва, че домейнът се използва за информация по международни въпроси. Сайтът уточнява, че Уикилийкс“ съобщава, че това е само първата партида от материали, получени седмица преди опита за преврат в Турция.

Проверихме автентичността на материалите и източника, който по никакъв начин не е свързан с опита да преврат или с партия съперник или друга държава, съобщават от Уикилийкс.

Организацията е взела решение да ускори публикуването на имейли заради преврата в Турция и започналата чистка след него.

България се споменава в над 700 писма. Някои от тях съдържат общодостъпна информация като статистически данни на ЕС, исторически данни за Балканските войни и опитите на българските власти за асимилацията на българските турци.

Определено място се отделя и на Голямата екскурзия от 1989 г. Част от информацията е за енергийни проекти, които трябва да минат през родината ни. Едва на четири места с кратки съобщения се споменават изказвания на Бойко Борисов относно тероризма и трансграничната престъпност.

Създадена през 2006 година от Джулиан Асанж Уикилийкс е известна с публикуването на американска дипломатическа кореспонденция през 2010 година, която изложи Вашингтон и съюзниците на американците, а също така постави под риск дипломацията на САЩ.

След проваления опит за преврат, Анкара предприе чистка на всички нива в държавата и вече са уволнени 50 000 души, а повече от 9000 ще бъдат съдени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: