Last news in Fakti

20 Юли, 2016 10:48 5 226 2

Уикилийкс: Турция се интересувала от Възродителния процес и енергетика у нас

  • уикилийкс-
  • турция-
  • ердоган

Определено място се отделя и на Голямата екскурзия от 1989 г.

Уикилийкс: Турция се интересувала от Възродителния процес и енергетика у нас - 1

Властите в Турция блокираха сайта Уикилийкс, съобщава АП. Това стана след като на него бяха качени 294 548 писма от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Те се взети от сървър с адрес akparti.org.tr, който е основният домейн на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието. Последното писмо е от 6 юли 2016 г., а най-старото е от 2010 г.

Уикилийкс отбелязва, че домейнът се използва за информация по международни въпроси. Сайтът уточнява, че Уикилийкс“ съобщава, че това е само първата партида от материали, получени седмица преди опита за преврат в Турция.

Проверихме автентичността на материалите и източника, който по никакъв начин не е свързан с опита да преврат или с партия съперник или друга държава, съобщават от Уикилийкс.

Организацията е взела решение да ускори публикуването на имейли заради преврата в Турция и започналата чистка след него.

България се споменава в над 700 писма. Някои от тях съдържат общодостъпна информация като статистически данни на ЕС, исторически данни за Балканските войни и опитите на българските власти за асимилацията на българските турци.

Определено място се отделя и на Голямата екскурзия от 1989 г. Част от информацията е за енергийни проекти, които трябва да минат през родината ни. Едва на четири места с кратки съобщения се споменават изказвания на Бойко Борисов относно тероризма и трансграничната престъпност.

Създадена през 2006 година от Джулиан Асанж Уикилийкс е известна с публикуването на американска дипломатическа кореспонденция през 2010 година, която изложи Вашингтон и съюзниците на американците, а също така постави под риск дипломацията на САЩ.

След проваления опит за преврат, Анкара предприе чистка на всички нива в държавата и вече са уволнени 50 000 души, а повече от 9000 ще бъдат съдени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 3 Отговор
    Колко убити има през "възродителния" процес? Сега в Турция това какъв процес е? Нямат право изобщо да споменават за това, че искаха всички турци под техно ръководство да се махнат от БЪЛГАРИЯ. НИКОЙ НАСИЛА НЕ БЕШЕ ГОНЕН. Тези които останаха, да не би да са "малтретирани". Това си беше пропаганда от самата Турция. И защо се върнаха, може ли да ни каже някой?
  • 2 Шшшшт

    3 3 Отговор
    Незнайко. Хем не знаеш хем плямпаш врели некипели . Тази лъжица не е за твойта уста , намери нещо друго което разбираш . Или чети как се калява стоманата .Хайди бай бай сине.
Новини по държави: