Last news in Fakti

20 Юли, 2016 07:30 2 078 0

Съветник стоял май зад преврата в Турция

  • турция-
  • ердоган-
  • преврат-
  • метеж

Чистката придоби нечувани размери

Съветник стоял май зад преврата в Турция - 1
Снимка: АП/БТА

Разплитането на заговора в Турция продължава, съобщава АП.

Според Анадолската агенция властите са задържали полковник Мухарем Кьосе, който е бил съветник по юридическите въпроси към генералния щаб на армията.

Разследващите са установили, че той е играл ключова роля в преврата. Първоначално за мозък на операцията за свалянето на Ердоган беше сочен Бившият главнокомандващ на военновъздушните сили (ВВС) на Турция ген. Акън Йозтюрк. Висшият военен обаче отрече обвиненията.

Чистката в Турция придоби нечувани размери – освен арестуваните над 7500 души, още 15 000 учители и университетски преподаватели са били отстранени от работа.

Анкара официално вече поиска екстрадирането на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен от САЩ. Анкара смята, че той стои зад опита за преврат. В същото време самият Гюлен призова САЩ да откажат екстрадицията му, за да не се превърне той в „жертва на правенето на политически сметки”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: